De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verdachte moord
op Klepper gepakt

   
 

door Jolande Westdorp AMSTERDAM / SOFIA - De vermeende moordenaar van de Amsterdamse criminelen Sam Klepper en Jan Femer is opgepakt. Het gaat om de levensgevaarlijke gangster Streten 'Jotcha' J. (39), leider van een Joegoslavisch misdaadsyndicaat in Amsterdam, die in de Bulgaarse hoofdstad Sofia in de boeien is geslagen. Op de dodenlijst van Jotcha J. en zijn gewelddadige handlangers prijken talloze namen van kopstukken binnen de Nederlandse onderwereld.

De Amsterdamse justitie ziet J. als opdrachtgever tot de liquidatie op Klepper en Femer, maar bevestigde gisteren de Joegoslaaf van veel meer moorden te verdenken. Volgens een woordvoerder van het OM moet J. verder nog ruim 1000 dagen achter de tralies, wegens een eerdere poging tot doodslag op Amsterdamse politieagenten.

Ook in Duitsland, België, Oostenrijk, Griekenland, Thailand, Canada en Zuid-Afrika staat de Amsterdammer van Joegoslavische komaf gesignaleerd. Jotcha J. heeft volgens bronnen in Sofia onder meer drie politiemensen in Oostenrijk vermoord. Zijn naam wordt verder in verband gebracht met grootschalige handel in wapens, harddrugs en valse valuta.

De wereldwijd gezochte gangster en hoofdrolspeler in de bloedige vete binnen de Amsterdamse onderwereld is tien dagen lang geschaduwd tijdens een gezamenlijke actie door de Nederlandse en Bulgaarse politie. De autoriteiten in Amsterdam en Sofia waren al sinds oktober verwikkeld in de voorbereidingen van J.'s aanhouding. De Joegoslavische topcrimineel beschikte over veertien paspoorten en veranderde als een kameleon van identiteit.

Op donderdagavond 20 juni jl. werd de 'Joego-leider' in het centrum van Sofia door zwaar bewapende arrestatieteams opgepakt, toen hij in een telefooncel stond te bellen. Jotcha J. liet zich niet zonder slag of stoot inrekenen. Volgens ooggetuigen werd over en weer geschoten, maar vielen er geen gewonden.

Zijn aanhouding is van cruciale betekenis in de onderzoeken naar een reeks aanslagen op criminele kopstukken in onze hoofdstad.

Poldermaffia

Onlangs nog meldde De Telegraaf dat de problemen tussen de Joegoslavische bende en de Amsterdamse poldermaffia dateert uit eind jaren tachtig. Uit RCID-informatie blijkt dat Sam Klepper en John M. in die tijd een partij drugs ter waarde van ruim twaalf miljoen dollar hadden gestolen van Jotcha J. en de Egyptische drugsbaron Magdi Barsoum.

J. eiste dat Klepper en M. de schade en rente zouden vergoeden. Toen het duo weigerde, werd Jan Femer in september 2000 in de Haarlemmerstraat door het hoofd geschoten. Zeven weken later volgde Klepper, die in Amsterdam-Buitenveldert werd geliquideerd.

In februari dit jaar ontsnapte Kleppers (zaken)vriend Johnny M. op de Keizersgracht aan een kogelregen. Minder geluk had Egyptenaar Barsoum die prat ging op bescherming door 'de grote man' Jotcha J., maar die enkele dagen later in de Bloedstraat werd vermoord.

Als reactie op die liquidatie zou Jotcha J. meer huurmoordenaars naar Amsterdam hebben willen sturen. Als mogelijke slachtoffers op zijn dodenlijst werden de Heineken-ontvoerder Willem H. en de Amsterdamse vastgoedmakelaar Willem E. genoemd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.