De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zorgverzekeraars hekelen
plannen kersverse coalitie

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse zorgverzekeraars zijn niet te spreken over de zorgplannen van de nieuwe regeringspartijen. Volgens Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), zullen bij de uitvoering van het huidige concept-regeerakkoord de wachtlijsten over 1,5 jaar zelfs langer zijn dan nu.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
ZN-voorzitter Hans Wiegel: ...nieuwe zorgminister krijgt te weinig financiële mogelijkheden om echt aan de slag te gaan...
"Er staan zeker zinnen in die aanspreken", begint Wiegel zijn analyse van de plannen van het CDA, de VVD en de LPF. "Wanneer er bijvoorbeeld wordt gesproken over het terugdringen van de wachttijden en wachtlijsten. Of over het vergroten van de opleidingscapaciteit en het verlagen van de werkdruk en het ziekteverzuim om het personeelstekort aan te pakken. Allemaal zaken waar wij als zorgverzekeraars achterstaan. Maar dat kost allemaal extra geld."

En daar begint de kritiek van de VVD-corryfee, die gisteren urenlang met het voltallige ZN-bestuur over dit onderwerp vergaderde. Volgens hem trekken de drie regeringspartijen te weinig geld uit om de schrijnende problemen in de gezondheidszorg te kunnen tackelen. "De LPF heeft vanaf het begin geroepen dat er geen cent bij moet in de zorg. Dat kan natuurlijk niet. Nu zie je dat de nieuwe minister te beperkte financiële mogelijkheden krijgt om echt aan de gang te gaan. Hierdoor worden de wachttijden en wachtlijsten eerder langer dan korter."

"Wij zijn overigens niet de enige die dat zeggen. Peter, van Lieshout, directeur-generaal op het ministerie van Gezondheidszorg, meldde vorige week ook al dat de coalitiepartijen €3 miljard te weinig uittrekken om hun ambitieuze plannen met de zorg te kunnen uitvoeren. Zo'n man zegt dat niet voor niets, want reken maar dat hem dat door de politiek niet in dank wordt afgenomen."

Behalve een tekort aan geld heeft de Nederlandse gezondheidszorg ook te kampen met een overdosis aan bureaucratie. Alle drie de coalitiepartijen pleiten dan ook voor het terugdringen van de papierberg. Maar ook voor dit punt geldt volgens Wiegel dat in het concept-regeerakkord onduidelijk is hoe die administratieve rompslomp wordt verminderd. De vorige week trots aangekondigde basisverzekering is daar volgens de ZN-voorzitter in ieder geval geen voorbeeld van. "De compensatieregeling die hierbij hoort heeft niets met minder bureaucratie te maken, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Ik vind sowieso dat een nieuwe verzekering geen prioriteit moet hebben bij het oplossen van problemen in de zorg. Ik sluit me wat dat betreft aan bij de woorden van minister Borst van een aantal jaren geleden toen ze zei dat nog nooit iemand ziek is geworden van een verzekering." Een ander belangrijk punt van kritiek is het vasthouden aan een plafond voor de kosten van de zorg middels het zogeheten Budgettair Kader Zorg (BKZ). De Nederlandse gezondheidszorg wordt sinds lange tijd getypeerd door een zogeheten aanbodsturing. Zorginstellingen spreken aan het begin van het jaar af hoeveel zorg ze gaan leveren tegen welke prijs. Met dit budget moeten de aanbieders het vervolgens doen.

De zorgverzekeraars vinden dat het BKZ een sta in de weg vormt voor een snelle oplossing van de wachtlijstproblematiek. Immers, als bijvoorbeeld een ziekenhuis aan het plafond van zijn budget zit, heeft het geen enkele stimulans om meer te gaan opereren.

Wiegel pleit dan ook voor een geleidelijke invoering van de vraagsturing zodat zorgverleners meer gaan concurreren en de verzekeraars beter met aanbieders kunnen onderhandelen. " Met de plannen die er nu liggen, kunnen de zorgverzekeraars hun door de overheid toebedeelde rol van regisseur van de zorg niet uitvoeren. Daarom trekken we nu ook aan de bel, zodat de politiek over twee jaar niet kan zeggen dat we de regierol niet goed hebben uitgevoerd."

Deze week vergadert de Tweede Kamer over het concept-regeerakkoord. Wiegel hoopt dat daar nog wat uit komt. Vervolgens wil ZN met de nieuwe minister praten over het oplossen van de problemen in de zorg. "Dan kan er financieel misschien wel weer wat. Dat was in het verleden met mevrouw Borst ook zo."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.