De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Consortium doet bod op
alle aandelen Uni-Invest

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De private vastgoedonderneming De Merwede Group heeft samen met Lehman Brothers Real Estate en een internationaal investeringsfonds een vriendschappelijk bod uitgebracht op het twee maal zo grote en beursgenoteerde Uni-Invest. Het consortium biedt €12,75 per aandeel in contanten waarmee het totale bod uitkomt op €884 miljoen. Aandeelhouders krijgen hiermee een premie van 19,8% op de slotkoers van €10,64 van afgelopen vrijdag. Ten opzichte van de intrinsieke waarde van het aandeel is er sprake van een premie van ongeveer 2%.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Tevreden gezichten achter de tafel: Jan-Dirk Paarlberg (l), Mark Newman, Richard Homburg (r)
Richard Homburg, bestuursvoorzitter van Uni-Invest, heeft toegezegd zijn belang van circa 8% te zullen aanmelden. Het bod zal gestand worden gedaan als 90% van de uitstaande aandelen is aangemeld. Volgens Homburg biedt het bod de aandeelhouders een aantrekkelijk rendement op hun investeringen in Uni-Invest, gezien het huidige klimaat op de Nederlandse vastgoedmarkt. "Met het bod wordt een oplossing geboden voor de discount waarmee de aandelen de laatste drie jaar werden verhandeld", zo stelde Homburg gisteren tijdens een toelichting op het bod.

Voor het bod gedaan kon worden, moest er eerst overeenstemming worden bereikt over het afkopen van de beschermingsconstructies van Homburg. Afgesproken werd hier €55 miljoen voor op tafel te leggen. Een eerdere fusie met VastNed liep anderhalf jaar geleden nog stuk op de hoge afkoopsom voor Homburg die toen €154 miljoen bedroeg. De aandeelhouders van VastNed stemden tijdens de beslissende aandeelhoudersvergadering tegen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), destijds ook een felle tegenstander van de afkoopsom van Homburg, laat in een reactie weten dat deze afkoopsom weliswaar lager is, maar nog steeds aan de hoge kant. Volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries is de eigenlijke waarde €41 miljoen en krijgt Homburg een premie van €14 miljoen.

Als het bod van het consortium slaagt, komt er een eind aan de 78-jarige beursnotering van Uni-Invest. De vastgoedmaatschappij zal volgens Jan-Dirk Paarlberg, bestuursvoorzitter van De Merwede Group, onder de eigen naam zelfstandig verdergaan. Over hoe het belang in Uni-Invest precies verdeeld zal worden tussen de leden van het consortium wilde Paarlberg gisteren geen mededelingen doen. Ook Mark Newman van Lehman liet zich hier niet over uit. Newman stelde wel dat hij streeft naar een langdurige relatie met Merwede en niet van plan is over een paar jaar uit het consortium te stappen.

Uni-Invest is met een vastgoedportefeuille van circa €1,8 miljard en een eigen vermogen van zo'n €900 miljoen ruim twee keer zo groot als De Merwede Group die een portefeuille van circa €750 miljoen heeft en een eigen vermogen van meer dan €300 miljoen. Door het samengaan ontstaat één van de grootste vastgoedbedrijven in Nederland met uitsluitend Nederland vastgoed in portefeuille. Een van de meest bekende beleggingen van De Merwede Group is de Euromast in Rotterdam. Samen met Ballast Nedam wil Merwede het gebied rond de Euromast ontwikkelen tot een woon-, werk- en uitgaansgebied. Lehman Brothers Real Estate Partners is een investeringsfonds met een waarde van $1,6 miljard dat investeert in vastgoed in Europa en Noord-Amerika. Onder de investeerders bevinden zich de grootste instituten ter wereld en vermogende particulieren. Lehman was ook betrokken bij de acquisitie van Haslemere door het Brack Capital Consortium.

De Merwede Group toonde anderhalf jaar geleden al belangstelling voor het belang van Homburg in Uni-Invest, maar de contacten leidden toen tot niets. "Wij wisten toen niet dat hij al andere plannen had", aldus Paarlberg. In januari van dit jaar was de situatie omgekeerd en nam Homburg contact met hem op. "Hij was de enige die ik in Nederland kon vinden met voldoende internationale ervaring om het geld bij elkaar te halen", aldus Homburg die volgens eigen zeggen veel meer geld had kunnen verdienen als hij gebruik had gemaakt van de biedingen op zijn eigen belang. "Ik ben verschillende keren benaderd door banken en andere partijen die een bod op mijn belang wilden doen. Ik vind dit echter een mooie manier om er samen met de andere beleggers uit te stappen. Samen uit, samen thuis", aldus Homburg. Hij vindt het jammer dat Uni-Invest van de beurs verdwijnt, maar concludeert ook dat de waarde van het vastgoedfonds nooit echt is beloond op de beurs. Na de overname zal Homburg zich terugtrekken uit het bedrijf. Zijn positie zal worden overgenomen door de huidige financiële man Richard Stolle. Homburg trekt zich niet terug uit de markt. Hij kondigde gisteren aan actief te blijven met allerlei privé-activiteiten.

Analisten reageren positief op het bod. Volgens Dimf Kerkhof van Fortis is er sprake van een 'fair deal'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.