De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Pas op de plaats
voor AEX

   
 

AMSTERDAM - Na de opleving van afgelopen vrijdag maakte de Amsterdamse beurs gisteren een pas op de plaats. In de ochtenduren begon de AEX aan een klim naar boven en werd een hoogste punt bereikt van bijna 447 punten. Na het middaguur, bij het bekend worden van de Amerikaanse futures, werd de daling ingezet en moest de index van hoofdfondsen de winst weer prijsgeven. Dit resulteerde uiteindelijk in een klein verlies van 0,73 punt (-0,17%) op 438,93. De Midkap die het gisteren voor het eerst zonder Vopak moest doen, won ruim 3 punten op 458,63 een winst van 0,7%.

In tegenstelling tot Euronext Parijs en Brussel had Amsterdam gisteren geen last van een technische storing die de handel in de ochtenduren grotendeels stillegde. Volgens een woordvoerder van Euronext zijn er enkele partijen die via Brussel of Parijs handelen maar het merendeel van de handel in Amsterdam kon ongestoord doorgaan.

Opvallende stijgers onder een meerderheid van dalers binnen de AEX waren de uitgevers die fraaie winsten lieten zien. Uitschieter was Wolters Kluwer dat 5,6% steeg naar €20,30 gevolgd door VNU met een plus van 2,7% en Reed Elsevier dat 1,74% hoger sloot. Ook Buhrmann liet een fraaie winst zien van 5,57%.

De technologiefondsen, die afgelopen vrijdag tot de grote stijgers behoorden, belandden gisteren weer op de lijst van grootste verliezers. ASML noteerde ruim 6% lager op €15,05 nadat de zakenbank Credit Suisse First Boston enkele Europese chipaandelen naar beneden bijstelde. Philips wist het verlies te beperken tot 1,63%.

Koninklijke Olie won 0,44% op het nieuws dat Shell samen met het Russische Gazprom en Exxon Mobil een belang van 15% neemt in de aanleg van een gaspijplijn naar Shanghai.

De financiële waarden sloten de dag op verlies af, met uitzondering van ABN Amro dat bijna onveranderd sloot op €18,40. ING maakte gisteren bekend dat DiBa (Algemeen Deutsche DirectBank), waarin ING een belang heeft van 70%, de Degussa Bank in Frankfort volledig heeft overgenomen van het chemieconcern Degussa. Beide banken concentreren zich op het internet en telefonisch bankieren. Degussa richt zich bovendien op vermogensbeheer en woninghypotheken. Met de overname van Degussa krijgt de groei van DiBa een extra impuls. Het aantal klanten is sinds het begin van dit jaar gestegen naar 1,4 miljoen. De koers van ING moest 1% terug naar €25,73. Aegon en Fortis verloren respectievelijk 0,99% en 0,79%.

Gisteren was er ook een mijlpaal te vieren. Voor het eerst dit jaar werd er op het Damrak een fles champagne ontkurkt om te vieren dat een nieuw fonds een notering kreeg. "Hopelijk maakt één zwaluw nu eens wel zomer", grapte Euronext-directeur George Möller. Univar, de afgesplitste chemische distributietak van Vopak, werd tegen een koers van €9,60 in notering genomen. De beursnieuweling sloot de eerste handelsdag op €9,40. Het resterende onderdeel van het oude fusiebedrijf tussen Van Ommeren en Pakhoed, de tankopslagactiviteiten, blijft onder de Vopak-vlag varen. Het fonds verloor door de splitsing wel zijn plekje in de Midkap-index. Bij opening koerste het aandeel Vopak direct op een verlies van bijna 22% op €15. Half juni gingen de aandeelhouders van Vopak onder luid protest akkoord met de splitsingsplannen.

Het Midkap-fonds Corus heeft zijn belang van 23,2% in AvestaPolarit voor zo'n €530 miljoen verkocht aan de Finse staal- en koperproducent Outokumpo. De Finnen betalen €6,55 per aandeel in contanten, dat is een premie van 25% op de slotkoers van AvestaPolarit van afgelopen vrijdag. Corus heeft aangekondigd het geld te zullen gebruiken voor de aflossing van schulden en versterking van de balans. Beleggers waren tevreden over de verkoop, getuige de koerswinst van 3,85%.

Het vastgoedfonds Uni-Invest wordt overgenomen door een consortium van het private vastgoedfonds De Merwede Group, Lehman Brothers en een onbekend investeringsfonds. Zij brachten gezamenlijk een bod van €844 miljoen euro, €12,75 per aandeel, in cash uit op alle aandelen Uni-Invest. Het bod is inclusief het interim-dividend van €0,70. Dat betekent dat aandeelhouders geen dividend meer krijgen uitgekeerd. Het bod biedt een premie van 19,6% op de slotkoers van afgelopen vrijdag die op €10,64 lag. Na het bekend worden van de transactie schoot de koers van Uni-Invest met 17% omhoog tot €12,46. Smit Internationale behoorde tot de verliezers. Het bedrijf kwam met een winstwaarschuwing. Naar het zich nu laat aanzien zal Smit er niet in slagen de prognose dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening gelijk zal zijn aan de €18,7 miljoen van vorig jaar, te halen. Dat is volgens het bedrijf vooral het gevolg van het gebrek aan bergingsopdrachten en het uitstel van transportorders. Smit sloot op €22, een verlies van 6,18%.

Ajax is in gesprek over de verkoop van zijn belang van 72,5% in de Belgische voetbalclub Germinal Beerschot in Antwerpen. Het geld van de verkoop zal worden gebruikt voor de aankoop van nieuwe spelers. Beleggers lijken niet onder de indruk, de koers daalde met 0,88%.

Monique Harmsen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.