De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Corus verkoopt roestvrij
staal en lost schulden af

Van een onzer verslaggevers

   
 

IJMUIDEN - Corus stapt geheel uit het roestvrij staal. Daarmee behoort, na het in de etalage zetten van de aluminiumpoot eerder dit jaar, de meermetalenstrategie definitief tot het verleden. De opbrengst van beide desinvesteringen (naar schatting opgeteld €2,1 miljard) wordt gebruikt om schulden af te lossen. Volgens analisten is Corus daardoor klaar voor een consolidatieslag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Corus lijkt met de nieuw aangekondigde verkoop klaar voor de consolidatieslag. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD/SCHULD)
Corus maakte het nieuws gisteren voorbeurs bekend. De Brits-Nederlandse staalonderneming was actief in de roestvrij staalsector via een minderheidsbelang van 23,2% in AvestaPolarit. Dit aandelenpakket wordt nu voor in totaal €555 miljoen verkocht aan de Finse partner Outokumpu, dat al 52,4% van de stukken in handen heeft. De Finnen zullen na het voltooien van de transactie ook een bod doen op de overige, bij derden uitstaande aandelen.

Corus liet gisteren in het midden wie het initiatief tot de aandelenoverdracht heeft genomen. "We hebben geregeld overleg en daaruit is dit bod gekomen", aldus een zegsman. Hij ontkende dat de banken Corus tot de stap hebben aangezet. "We doen dit niet omdat de banken het zeggen. We doen dit omdat het in het belang is van onze aandeelhouders."

Onder analisten is licht verrast op het nieuws gereageerd. AvestaPolarit was pas begin vorig jaar ontstaan uit een samensmelting van Corus-dochter Avesta en de roestvrij staaldivisie van Outokumpu. Het minderheidsbelang in de nieuwe onderneming leverde Corus over 2001 een winst voor belasting op van €6,8 miljoen. Ook de aluminiumdivisie, waarop de biedingen nu lopen, is winstgevend. Corus als geheel is door de slechtdraaiende Britse staalactiviteiten zwaar verliesgevend. Het in 1999 ontstane fusiebedrijf tussen British Steel en Koninklijke Hoogovens leed vorig jaar een verlies van £419 miljoen.

De aanhoudend grote verliezen noopten Corus eerder tot het invoeren van cashmanagement, waardoor het bedrijf met een straffe hand op de knip wordt geleid. Volgens de zegsman lijkt het te vroeg om die financiële teugels, met het oog op de aankomende balansversterking, te kunnen laten vieren. "We moeten nog voorzichtig zijn", zegt hij duidend op de staalprijzen in Europa. Wel stelt Corus door de desinvesteringen in een betere conditie te zijn voor de alom verwachte consolidatieslag in de staalsector. Topman Tony Pedder gaf begin dit jaar al aan zich voor een "volgende stap" klaar te maken.

In de markt gonst het al enige tijd van de geruchten dat Corus met het Braziliaanse CSN in zee zou willen gaan. Volgens analist Richard Keizer (Iris) geven de verkopen van de aluminium- en roestvrij staalbelangen Corus de financiële ruimte om een dergelijke slag te slaan. "Ze hebben nu een sterke balans." Ook ABN Amro wijst op de "zeer sterke positie" die de staalproducent zich nu financieel verwerft op het dieptepunt van de staalcyclus.

Corus zelf zegt desgevraagd evenzeer "in een goede positie te zijn om autonoom of via overnames te groeien". Concreet commentaar op CSN wil de woordvoerder niet geven. "We reageren nooit op marktgeruchten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.