De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuwe voorzitter Aino
dreigt met faillissement

   
 

AMSTERDAM - Automatiseringsbedrijf Aino staat aan de rand van de afgrond. De onderneming heeft nog voor ongeveer één maand geld in kas. De afgelopen vrijdag benoemde bestuursvoorzitter Willem Haverkamp heeft daarom drastische maatregelen aangekondigd om het bedrijf te redden. Het personeel is daarbij het mes op de keel gezet. "Als men niet akkoord gaat met de maatregel om 20% loon in te leveren, vraag ik nog deze week faillissement aan. Dan heb ik er geen zin in", zo zei hij gisteren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Op het hoofdkantoor van Aino in Houten is het slikken of stikken.
Volgens Haverkamp is een loonoffer de enige manier om Aino weer vlot te trekken. "De mensen die hier rondlopen, zijn de enige kostenpost van het bedrijf. Daar moet dus gesneden worden. Nu moeten er bakken geld bij. Dat kan geen dag langer."

Aino geeft jaarlijks €41 miljoen uit aan loonkosten, maar schrijft slechts €34 miljoen aan rekeningen. "Eenieder kan zien dat dat veel te weinig is", zegt Haverkamp. "Het vermogen van Aino geeft geen redding meer. Dat is inmiddels volledig opgesoupeerd. Dus als we nu niks ondernemen, zijn we binnen de kortste keren ten dode opgeschreven."

Nog geen half jaar geleden haalde Aino bij beleggers €3,2 miljoen op. Dat geld is volgens Haverkamp allemaal in een collectief ontslag gestoken. "Dat geld zien we nooit meer terug. Er zijn bij die ontslagronde bovendien grove fouten gemaakt. Er zijn te veel verkeerde mensen ontslagen. Helaas kan ik dat niet meer terugdraaien." De nieuwbakken voorzitter vindt het allemaal heel sneu voor zijn personeel, maar zegt dat hij niet anders kan. "Het waren natuurlijk altijd gouden jaren in de ict-business. Of je werk of geen werk had, iedereen kreeg altijd een mooi salaris. Maar die tijden zijn definitief voorbij."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
René Vos ...'gedwongen vertrek'...
De situatie is bij Aino zo beroerd dat volgens Haverkamp iedereen ervan doordrongen moet worden dat het één minuut voor twaalf is. Hoe er 20% van de personeelskosten afgaan, maakt Haverkamp niet uit. "Dat zoekt het personeel zelf maar uit. Mij interesseert het niet. Voor mij telt het resultaat. En dat moet er snel komen, want de tijd dringt. Ik heb de voorzitter van de Ondernemingsraad maar gevraagd om het kamertje naast het mijne te betrekken. We zullen de komende tijd veel moeten overleggen", zo verwacht de nieuwe topman. Pas als alle medewerkers akkoord zijn met de plannen, verwacht Haverkamp dat Aino het tot het eind van het jaar kan uitzingen. "Pas dan boeken we weer een kleine marge. Maar als het personeel niet wil, dan is het gebeurd en hebben we een structureel probleem. Dan krijgt iedereen deze week nog een brief van de curator. Kortom: de bal ligt bij het personeel."

Haverkamp gaat ervan uit dat er wederom een aantal mensen weg moet. Voor vertrekregelingen is geen enkele ruimte. "Diegenen moeten maar meewerken", vindt Haverkamp. De van Philips afkomstige Haverkamp dacht het rustig aan te gaan doen. "Tot ik enkele weken geleden werd gebeld door de commissarissen van Aino. Of ik tijd en ruimte had voor een zware klus." Twee weken geleden is hij aan de slag gegaan en trof een grote bende. In samenwerking met oprichter René Vos van Aino had hij geen zin. Die moest direct vertrekken. "Er kunnen geen twee bazen zijn. Twee kapiteins op één boot: dat werkt nooit." Daarnaast verwijt hij Vos problemen te laat onderkend te hebben. "Voor hem was het als oprichter moeilijk om afscheid te nemen van niet goed renderende onderdelen en niet-kernactiviteiten. Dat had hij moeten inzien. Nu is het bijna te laat."

Verder klaagt de voormalige Philips-man over de ingewikkelde constructies die Aino kende. "Daar is niemand mee gediend. Het moet allemaal simpel worden." Verkoop van de hele tent vindt Haverkamp nog geen optie. "Aino is ziek. Je moet niet met zieken gaan handelen. Laten we eerst de boel maar eens gezond maken. Dan kunnen we eens kijken of het bedrijf elders onderdak kan vinden. Ik acht het in ieder geval goed mogelijk Aino er weer bovenop te krijgen en het dan van de hand te doen."

De maatregelen van Haverkamp zullen er dit jaar niet toe leiden dat Aino een positief resultaat behaalt. Over de eerste vijf maanden van dit jaar boekte de automatiseerder een verlies van €2,9 miljoen. "Als we een deel daarvan wegwerken, hebben we het dit jaar al heel goed gedaan", besluit hij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.