De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bom en protest tegen
corruptie in Jakarta

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Een bom heeft gisteren een vier etages hoog winkelcentrum in Oost-Jakarta, dat eigendom is van militairen, beschadigd en tenminste negen mensen verwond, van wie twee ernstig. Dit hebben Indonesische militairen gisteren gemeld. Een andere militaire bron zei dat alleen het complex was beschadigd. De bom zou handgemaakt zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Indonesische studenten demonstreren in Jakarta tegen president Soekarnopoetri. Om hun overtuiging kracht bij te zetten, dragen zij maskers die het gelaat van Akbar Tandjung moeten voorstellen. (Foto: AP)
Eveneens in Jakarta bestormden eerder op de dag zo'n 500 studenten het parlementsgebouw nadat de volksvertegenwoordigers zich in meerderheid hadden uitgesproken tegen een parlementair onderzoek naar vermeende uitgebreide corruptiepraktijken van hun voorzitter Akbar Tandjung.

Tegen Tandjung, tevens voorzitter van Golkar, de partij die ruim 30 jaar het politieke vehikel van president Soeharto was en nu de tweede partij is in de regerende coalitie van president Megawati Soekarnopoetri, loopt een justitieel onderzoek wegens verduistering van ongeveer 4,5 miljoen euro uit de kas van het staatsbureau voor de voedselvoorziening.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Akbar Tandjung (Foto: AP)
Het Huis van Afgevaardigden verwierp gisteren een motie om een speciale commissie in het leven te roepen die de fraudezaak gaat onderzoeken. Niet alleen Tandjungs eigen Golkar is tegen een dergelijk onderzoek. De partij krijgt steun van Megawati's PDI-P. Ook deze partij geeft de voorkeur aan een justitieel onderzoek en is niet bereid de vervolging van Tandjung een politiek karakter te geven met een parlementaire enquête. Beide partijen vormen een ruime meerderheid en zijn derhalve op elkaar aangewezen. Ook het feit dat er over twee jaar weer verkiezingen zijn, is debet aan het gedrag van Golkar en PDI-P.

Akbar Tandjung werd op 6 maart gearresteerd. Een veroordeling zou hem maximaal 20 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren. Een persoonlijke garantie van zijn echtgenote was voor de rechter al voldoende om hem vijf weken later weer vrij te laten.

Het studentenprotest van gisteren was dan ook gericht tegen de kans dat Tandjung op deze manier de dans ontspringt. De rechtspraak in Indonesië heeft namelijk, ook onder president Megawati, nog steeds het karakter van een veiling waarbij de meest biedende steevast zijn zin krijgt. Een parlementair onderzoek zou Tandjung vermoedelijk niet schadevrij overleven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.