De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Studiepunten voor
Wallenbezoek

   
 

AMSTERDAM - Aan de Universiteit van Twente gaat een speciaal buddyprogramma van start, waarbij buitenlandse studenten worden gekoppeld aan een Nederlandse student. Samen moeten ze op stap gaan naar de Wallen, de tulpen of een abortuskliniek en krijgen ze vervolgens studiepunten hiervoor toegekend.

Het nieuwe vak, dat 'culturele confrontatie' gaat heten, is bedoeld voor ouderejaars en zal in september als pilot in de doctorale fase gaan draaien. De buitenlandse studenten zullen hierdoor niet langer in een gat vallen als ze in Nederland komen en de Hollandse studenten worden gestimuleerd om internationaal actief te zijn.

De universitair docenten S. de Boer en B. Rietjens hebben een lange lijst met typisch Nederlandse onderwerpen bedacht die volgens hen de moeite waard zijn om te bezoeken of te bestuderen en daarna te belonen met studiepunten. "Denk aan de Wallen in Amsterdam, abortusklinieken, molens, kaas, tulpen, gescheiden afval of coffeeshops. De aan elkaar gekoppelde studenten moeten minimaal 40 uur aan die Nederlandse activiteiten besteden. Er moet niet alleen over gepraat worden, uitstapjes zijn verplicht en ook denk ik aan samen koken en sporten," aldus docent B. Rietjens.

Naast de 40 uur activiteiten moet er 20 uur besteed worden aan het maken van een verslag. Daarnaast dient er onderzoek verricht te worden naar het land van herkomst van de buitenlandse student. Rietjens: "Aan het einde hebben dan beide studenten 1,5 studiepunten verdiend. Zo hopen we de buitenlanders niet in het diepe gat te laten vallen; ze moeten meer contact maken met Nederlanders. Jaarlijks komen er naar de universiteit van Twente alleen al 140 Chinezen per jaar! Al die buitenlandse studenten gaan in praktijk toch bij elkaar op de campus zitten en hebben soms enkele jaren in ons land geen enkel contact met Nederlanders."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.