De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Internationaal Strafhof
laat Hagenaars koud
'Nooit van gehoord;
wat is dat?'

   
 

DEN HAAG - Amerika ruziet al maanden met Europa en de rest van de wereld over het kersverse Internationaal Strafhof dat gisteren officieel van start ging in Den Haag. De Hagenaars zelf worden echter niet warm of koud van de omstreden internationale instelling die hun stad rijker is. Sterker nog, de meesten weten niet eens dat het Strafhof, bedoeld voor oorlogsmisdadigers, er zit.

"Strafhof? Nooit van gehoord", zegt de 60-jarige Ien Karamoij die met haar man winkelt in de Haagse passage. "Het Joegoslavië-tribunaal dat ken ik wel. Maar het Strafhof?" Haar 58-jarige echtgenoot Guus gaat pas een licht branden als het protest van de VS tegen het hof ter sprake komt. "Ik vind het niet terecht dat de Amerikanen hun militairen willen vrijwaren van de macht van het Strafhof," zegt hij. "En het zou helemaal het toppunt zijn als ze Amerikaanse verdachten zouden gaan bevrijden."

Ook de 25-jarige Kim van der Helm, die samen met haar 29-jarige vriendin Sandy Nijenhuis en diens 2-jarige dochtertje Aline in de Venestraat loopt, is de komst van het Strafhof geheel ontgaan. "Ik ken het niet", geeft ze eerlijk toe. Vriendin Sandy kent het echter wel. "Ik heb begrepen dat de Amerikanen ertegen zijn. Maar ik vind het goed dat het toch is gekomen."

Onder de middelbare scholieren die in het centrum van Den Haag vertier zoeken, is de nieuwste internationale instelling van de Hofstad ook volledig onbekend. "Ik zou het niet weten", zegt de 13-jarige Michelle Spigt, die samen met haar 14-jarige vriendin Martine Willemse snoep koopt bij Jamin in de Spuistraat. Ook Martine, net als Michelle vmbo-leerling van het Veurs College in Leidschendam, moet het antwoord schuldig blijven. Bij de 15-jarige vrienden Omar Bensallam, Imran Hussain en Akram Hessin doet het Strafhof al evenmin een bel rinkelen. Ze zijn uit Delft, waar ze op het Grotius College zitten, naar Den Haag gekomen om een filmpje te pikken en totaal niet in instellingen als een Internationaal Strafhof geïnteresseerd. "O, dan gaan ze daar zeker Milosevic en mensen uit de Tweede Wereldoorlog berechten", concludeert Omar, nadat hem de functie van het hof is uitgelegd.

De 67-jarige Marianne van der Meij en haar 73-vriendin Nel van Duuren, die winkelen in de Passage, kennen het Strafhof wel. "De Amerikanen zijn er boos over en willen nu hun troepen uit Bosnië terugtrekken", zegt Nel. "Ik kan het wel een beetje begrijpen want zij staan overal in de wereld vooraan als er moet worden ingegrepen." Toch zijn beide dames voor het hof. "Oorlogsmisdadigers moeten toch worden berecht?", zegt Marianne. "En voor de werkgelegenheid in Den Haag is het ook goed."

Het Internationaal Strafhof is tijdelijk met gevestigd in het oude KPN-gebouw 'De Arc' op de Maanweg, grenzend aan de Utrechtsebaan in Den Haag. Gisteren zaten er nog maar vijf medewerkers in het enorme gebouw, dat binnenkort wordt omgetoverd in een zwaar beveiligd fort. Tegen het eind van het jaar moeten het er rond de 100 zijn. Het nieuwe Strafhof is bedoeld om oorlogsmisdadigers en misdadigers tegen de menselijkheid te berechten. De Amerikanen zien er net als Israël, India en China niets in, omdat zij vrezen dat zij door hun vele militaire activiteiten snel soldaten in een Haagse cel hebben zitten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.