De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Crisis LPF vooralsnog niet bezworen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De top van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is er gisteravond tijdens koortsachtig overleg vooralsnog niet in geslaagd de enorme crisis in hun partij op te lossen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De top van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is er gisteravond tijdens koortsachtig overleg vooralsnog niet in geslaagd de enorme crisis in hun partij op te lossen. (Foto: ANP)
Kort voor het sluiten van deze editie van deze krant waren de kopstukken van de partij, onder wie fractieleider Herben en de twee huidige bestuursleden Dost en Langendam, nog druk doende om in een Haags hotel de machtsstrijd binnen de partij uit de wereld te helpen.

Volgens kringen rond het overleg bleef vooral bestuurslid John Dost echter dwarsliggen. Hij weigerde nog steeds plaats te maken voor een nieuw bestuur onder leiding van ex-marineofficier Sleeswijk Visser, dat volgens plan op de morgen te houden LPF-vergadering zou worden aangesteld.

Coup

Binnen de LPF brak eind vorige week totaal onverwacht grote commotie uit nadat Dost en Langendam het interim-bestuur onder leiding van Sleeswijk Visser via een heuse coup aan de kant zetten en aangaven zelf als bestuur te willen doorgaan.

Terwijl Dost zich ook gisteren bleef verzetten, gaf Langendam gisteren daarentegen eerder op de dag aan dat hij zijn lidmaatschap van het bestuur alsnog zou neerleggen. "Ik heb er geen zin meer in", zo zei hij tijdens het binnengaan van zijn partijkantoor.

Dost en Langendam stelden gisteren in een brief aan de leden van het interim-bestuur dat de woensdag te houden LPF-vergadering in hun ogen niet rechtsgeldig is en dat er daarom geen besluiten mogen worden genomen.

Beide bestuursleden beroepen zich daarbij op onderzoek van prof. Van der Ploeg van de Vrije Universiteit, die het besluit om alleen leden toe te laten die kunnen bewijzen dat zij hun contributie hebben betaald als "een onterechte beperking" omschreef.

Naast Herben en bemiddelaar Van As uit de LPF-fractie probeerden gisteravond ook de uit de vastgoedwereld afkomstige geldschieters Harry Mens en Ed Maas de volledig uit de hand gelopen ruzie binnen de LPF te beëindigen.

De LPF-fractie in de Tweede Kamer, die via fractieleider Mat Herben dicht bij een definitief regeerakkoord met CDA en VVD is, benadrukte gisteren opnieuw dat Dost en Langendam met hun opstelling rechtstreeks aansturen op een onherstelbare breuk in de partij.

De 26-koppige LPF-fractie kondigde eind vorige week al aan dat zij uit de partij zouden stappen als Dost en Langendam woensdag definitief geen plaats zouden maken voor het nieuwe bestuur. Gisteren ontstond even enige onduidelijkheid of de LPF-fractie aan deze lijn zou vasthouden, maar fractieleider Herben maakte later op de dag duidelijk dat het dreigement nog steeds volledig van kracht is en dat hij de harde opstelling van zijn fractie volledig steunt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.