De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 1 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hongkong viert kalm
zijn eerste lustrum

Van onze correspondent

   
 

HONGKONG - Hongkong schenkt vandaag aandacht aan twee mijlpalen. De ene is de vijfde verjaardag van de havenstad onder Chinees bewind. De tweede is de beëdiging van Tung Chee Hwa voor zijn tweede termijn als de hoogste leider van het grondgebied. Hoewel veel inwoners van de voormalige Britse kolonie trots zullen stilstaan bij de eerste mijlpaal, wordt Tungs tweede termijn met gemengde gevoelens bekeken.

In het hart van het zakendistrict in Hongkong, op precies dezelfde plek waar in 1997 de Britse vlag werd gestreken, zal de eregast, de Chinese president Jiang Zemin, de viering van de vijfjarige overdracht bijwonen. De overdracht was een belangrijk machtssymbool voor Jiang. Nog steeds hoopt hij geschiedenis te schrijven als de president die China tot één land verenigde. Hongkong was de eerste stap, twee jaar later volgde de voormalige Portugese kolonie Macao. Alleen Taiwan ontbreekt nog op zijn lijstje.

Jiang zal tevens de beëdigingsceremonie van Tung leiden. Als het aan het merendeel van de Hongkongers had gelegen, was hij helemaal niet gekozen voor een tweede termijn. Uit diverse opiniepeilingen blijkt dat het gros van de bevolking ontevreden is over zijn prestaties in de afgelopen vijf jaar. Tung werd echter door een speciale pro-Peking commissie verkozen.

Stedelingen hebben geen enkele inspraak op de keuze van hun leider, wat tot veel frustraties heeft geleid. Die machteloosheid werd nog eens versterkt toen Tung onlangs zijn nieuwe kabinet benoemde dat vandaag ook wordt beëdigd. De politieke benoemingen daarin zijn een nieuw verschijnsel in Hongkong dat traditioneel bestuurd wordt door een ambtenarenadministratie.

Critici zijn bang dat de voormalige scheepsmagnaat daardoor teveel macht naar zich toetrekt, teveel naar Peking zal luisteren en zich weinig meer zal aantrekken van kritiek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 1 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.