De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Spelers van hofleverancier Bayer Leverkusen lijken niet van ophouden te weten
Spotten met wetten
   
 

SEOEL - Wat is er allemaal niet geroepen, geschreven en gezegd voor en tijdens het WK over de te grote fysieke en mentale belasting voor spelers. Er vallen weinig spelden tussen het verhaal te krijgen over het ultralange seizoen voor de toppers, de reeks van zestig of meer afmattende wedstrijden, de geringe voorbereidingstijd op het WK in Azië, het tijdsverschil en het klimaat met z'n hoge vochtigheidsgraad. Maar zoals altijd lopen in Zuid-Korea en Japan uitzonderingen rond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Michael Ballack en Oliver Kahn. (Foto: EPA)
Uitgerekend Bayer Leverkusen, dat in de laatste weken van het seizoen drie desillusies kreeg te verwerken, heeft nog zeven clubvertegenwoordigers rondlopen bij de laatste vier dit weekeinde in Azië. Eigenlijk acht want manager Rainer Calmund van de pillenclub loopt als staflid ook rond in het tenue van de Duitse voetbalbond. Indirect is hun aanwezigheid het zoveelste bewijs dat het spel van Leverkusen was gebaseerd op voetbal en niet op fysieke kracht.

Waar je een norse Calmund verwacht, loopt de iets aan overgewicht lijdende Duitser vrolijk rond. Hij staat het principe voor: wat goed is voor Duitsland, Brazilië of Turkije is goed voor de clubspelers Michael Ballack, Carsten Ramelow, Oliver Neuville, Bernd Schneider, Jörg Butt, Lucio en Yildiray Bastürk. In ieder geval zullen ze het verlies in de finale van de Champions League en Duitse beker en het missen van de landstitel hebben verdrongen voor hun WK-ervaring. De meesten hebben ook nog een belangrijke rol gespeeld. Weliswaar vertrekt Ballack naar Bayern München; hij was de dragende kracht bij de Duitsers en zowel in de kwart- als halve finale matchwinnaar. Ballack en Duitsland gaan elkaar vanwege een schorsing van de speler missen in de finale tegen Brazilië.

Neuville scoorde de winnende in de achtste finales tegen Paraguay na een voorzet van clubgenoot Schneider. De spits raakte in eerste instantie z'n plaats kwijt, omdat hij laat aansloot in de voorbereiding en Carsten Jancker zijn positie had ingenomen. Via training en invalbeurten vocht Neuville zich terug. Schneider is een zekerheidje in het Duitse elftal evenals Ramelow, die even uit beeld verdween door een schorsing, maar tegen Zuid-Korea z'n rentree in de basis maakte. Dat doelman Butt geen seconde heeft gespeeld, is niet vreemd. Concurreren met Oliver Kahn is bij voorbaat hopeloos. De beste doelman van Duitsland en de wereld is ieder duel uitblinker en met een goal tegen - samen met Jan Jongbloed in 1974 - de minst gepasseerde keeper ooit tot de finale.

In ieder geval heeft Bayer Leverkusen vanaf maandag één wereldkampioen onder contract. Lukt het Duitsland niet dan komt de Braziliaan Lucio terug met de wereldtitel. De 24-jarige verdediger speelt niet briljant, blunderde tegen Engeland zonder dat het uitschakeling tot gevolg had, maar staat voor bondscoach Luiz Felipe Scolari nimmer ter discussie.

Bastürk is in de halve finale met Turkije het kind van de rekening geworden en gaat nu voor de derde plaats tegen Zuid-Korea. Toch bleek hij met Emre de strateeg, zorgde voor de aanvoer, maar kon zijn genialiteit slechts kwijt in de richting van Hasan Sas omdat Hakan Sükür geweldig door de mand viel en de spits desondanks alle duels het vertrouwen kreeg van bondscoach Senol Günes. Terwijl hij Bastürk viermaal voortijdig naar de kant haalde en dat geen enkele keer een verbetering van het Turkse spel tot gevolg had.

Volgens manager Calmund is het WK ook voor Bayer Leverkusen geslaagd gezien de prestaties van zijn spelers. Ongetwijfeld denkt hij daarbij ook aan de prijskaartjes om de nek van z'n WK-gangers. Wat zegt dat echter als het grote geld is verdwenen uit de kluizen van de grote Europese clubs.

De fysieke en mentale gevolgen kunnen ze bij Bayer Leverkusen moeilijk inschatten, maar ze worden niet gevreesd. Vooral omdat alle WK-deelnemers zeker drie tot vier weken vakantie krijgen van de club. Aan trainer Klaus Topmöller van Leverkusen vervolgens de opdracht om de kopjes snel fris en hongerig te krijgen voor een nieuw seizoen in de Bundesliga en Champions League. De eerste landstitel in de historie blijft het hoofddoel voor de club uit het Ruhrgebied.

Topmöller zegt als Duitser en als trainer te hopen op een wereldtitel voor de elf van bondscoach Rudi Völler. De Duitse internationals van Leverkusen staan bekend als saaie, serieuze, nuchtere profs, die niet drie weken lang dronken en lallend Duitsland onveilig zullen gaan maken. De herstart moet volgende maand niet tot veel problemen leiden.

Hoewel ze in Leverkusen beseffen dat het moeilijk gaat worden omdat Ballack onvervangbaar is en hij daarbij concurrent Bayern München aanzienlijk versterkt. ,,In heel Duitsland loopt geen tweede Ballack rond", aldus bondscoach Rudi Völler. ,,Door zijn schorsing gaan we hem morgen missen tegen Brazilië, al heb ik vertrouwen in z'n vervanger."

De naam vulde Völler niet in, maar het valt te verwachten dat Jens Jeremies, middenvelder van Bayern München, in de ploeg komt. Een meer verdedigend ingesteld type dan Ballack, wat op voorhand weinig belooft voor de aantrekkelijkheid van de WK-finale.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.