De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Muiderberger stuit maandag in vierde ronde op ander medisch wonder: Mark Philippoussis
Krajicek imponeert
   
 

LONDEN - Op de grens die werkelijkheid van science-fiction scheidt, wordt aanstaande maandag op Wimbledon een tennisduel gespeeld tussen twee medische wonders, dat pakweg dertig jaar geleden nooit plaats had kunnen vinden. Niet voor niets zond Richard Krajicek gisteren een verkapt dankwoord richting medische wetenschap, die een meer dan gemiddeld aandeel heeft gehad in de wederopstanding van de Muiderberger en diens komende tegenstander in de vierde ronde, Mark Philippoussis.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Richard Krajicek retourneert stijlvol een bal in zijn partij tegen de Thai Srichaphan. De Muiderberger weet in drie sets eenvoudig door te dringen tot de vierde ronde, waarin Mark Philippoussis wacht. (Foto: AP)
Beide tennissers, ooit gevreesd om hun allesvernietigende service, vochten maandenlang tegen blessures, waartegen enkele decennia geleden geen medisch wonderkruid gewassen zou zijn. Dat zij maandag hoofdrollen vervullen in de vierde ronde van het belangrijkste tennistoernooi ter wereld, zegt dan ook veel over de medische vooruitgang, maar misschien nog wel meer over het doorzettingsvermogen van deze twee wandelende medische encyclopedieën.

De opmars van Krajicek op Wimbledon begint onwerkelijke vormen aan te nemen. De tennisser die zich vorige week zonder enige verwachting meldde aan de poort van de Londense tenniskathedraal, heeft inmiddels een spoor van vernieling in zijn deel van het speelschema achtergelaten en begint zelfs trekjes van een ware Wimbledon-kampioen - hetgeen hij sinds 1996 natuurlijk ook is - te vertonen. Waar hij eerder deze week nog meldde iedere overwinning na de eerste ronde als een bonus te beschouwen, klonk hij gisteren, na zijn wederom indrukwekkende optreden tegen Paradorn Srichaphan (7-6 6-4 6-2) een stuk strijdlustiger. "Maandag stap ik echt de baan op om te winnen. Ik ga niet bij voorbaat roepen dat mijn toernooi toch al geslaagd is, hoe de wedstrijd tegen Philippoussis ook afloopt. Geloof me, als ik kansen laat liggen zal ik zeker teleurgesteld zijn."

Voor het eerst sinds de US Open 2000 (Krajicek, wie anders...) staat er dus weer eens een Nederlander in de vierde ronde van een grandslamtoernooi. "Zelf ben ik ook erg verbaasd over dit resultaat, het gooit zelfs mijn hele vakantieplanning in de war", meldde Krajicek gisteren zijn toehoorders, die zich in stilte afvroegen of Krajiceks vierjarige dochtertje Emma soms meer weet dan de rest van de wereld. "Zij legt haar jongere broertje Alec tegenwoordig uit dat de man die hij op televisie ziet een speciale, tennissende televisiepapa is en niet de papa die hij van thuis kent", aldus Krajicek. De uitleg van de kleine Emma is al even science-fictionachtig als het herstel van de Nederlandse tennisser, die totaal geen last lijkt te hebben van zijn twintig maanden durende afwezigheid op de proftour.

Volgens het slachtoffer zelf is de combinatie van een succesvolle operatie en een goede revalidatie de belangrijkste sleutel tot het onverwachte succes, maar daarmee doet hij zichzelf tekort. Mentaal moet de inmiddels 30-jarige tennisser de afgelopen maanden zwaarder hebben afgezien dan een ieder kan bevroeden en lichamelijk dient hij deze week opnieuw flink af te zien. Zijn energievretende vijfsetter in de tweede ronde tegen Blake was hem niet in de koude kleren gaan zitten. Krajicek: "De dag na die wedstrijd heb ik helemaal niets gedaan, ik was zo stijf als een plank. Mijn coach zou nog bellen om af te spreken in de sportschool, maar ik heb de telefoonstekker er lekker uitgetrokken."

In zijn partij gisteren tegen Srichaphan openbaarde de gevolgen van de Blake-marathon zich op de twee grote tenen van Krajicek, die in de tweede set zelfs de toernooidokter naar de baan liet komen. "Tijdens de partij tegen Blake had zich allemaal bloed onder de teennagels verzameld, dat we met een naald hebben verwijderd", begon Krajicek een medische uiteenzetting die niet geschikt was voor mensen met een zwakke maag. "Ik kreeg er tegen Srichaphan weer last van, maar de arts wilde me op de baan geen injectie geven." En dus verbeet 'de Kraai' de pijn en sloeg zich in drie redelijk vlotte setjes langs de taaie Thai.

Krajieks komende tegenstander, Mark Philippoussis, is ook al zo'n wandelende EHBO-post. De Australiër krijgt zo nu en dan kunstkraakbeen ingespoten in zijn knieën, waar zijn eigen kraakbeen volledig is weggesleten. "Mark is misschien nog wel meer dan ik gered door de medische vooruitgang", concludeerde Krajicek. "Wat er met ons allemaal is uitgespookt, zou dertig jaar geleden echt niet mogelijk zijn geweest. Het doet me een beetje aan 'Star Trek' denken, in die serie gaan ze met een metalen apparaatje over je lichaam en ben je weer helemaal gezond. Zo'n apparaatje zou ik nu goed kunnen gebruiken."

Miriam Oremans is in de derde ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Berlicumse verloor gisteren in twee sets (6-7 4-6) van Eleni Daniilidou, de Griekse die vorige week nog het grastoernooi in Rosmalen op haar naam schreef.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.