De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Jones wint, maar
zonder glans

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Marion Jones (Foto: REUTERS)
OSLO - Marion Jones blijft onmiskenbaar een fenomeen, maar de glans lijkt er een beetje vanaf. Normaal gesproken wint de 26-jarige Amerikaanse nog altijd braaf haar wedstrijden over 100 en 200 meter, maar dat gebeurt niet meer met meters voorsprong op de concurrentie. Jones heeft heimwee naar de periode dat ze ogenschijnlijk moeiteloos tijden onder de 10,80 seconden liet klokken. "Ik wil weer snel terugkeren op dat niveau", vertelde Jones in Oslo aan de vooravond van de Bislett Games, de eerste wedstrijd in de Golden League-cyclus. Gisteravond bleek dat ze nog een lange weg te gaan heeft. Jones won weliswaar, maar ze bleef slechts ternauwernood binnen de elf seconden: 10,97.

Haar grootste doel voor de komende maanden noemt Jones een tijd onder de 10,80 seconden. Dat lukte haar voor het laatst tijdens de olympische finale van twee jaar geleden in Sydney (10,75). Afgelopen seizoen beleefde ze een moeizaam jaar. De drievoudig olympisch kampioene werd bij de WK in Edmonton op de 100 meter geklopt door de Oekraïnse Zhanna Pintusevich. Volgens Jones heeft die ervaring haar sterker gemaakt. "Destijds was ik overstuur", bekende Jones, die in de Canadese stad nog wel het goud op de 200 meter in de wacht sleepte. "Maar misschien was het ook wel goed om tegen zo'n pijnlijke nederlaag aan te lopen. Het heeft in ieder geval een positieve uitwerking gehad op mijn motivatie tijdens de trainingen voor dit seizoen."

Jones beseft als geen ander dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Ook gisteren bleef ze mijlenver verwijderd van haar eigen - en inmiddels alweer vier jaar oude - persoonlijke record van 10,65 seconden. Jones heeft echter een optimistische natuur: "Ik geloof dat ik nog steeds kan wat ik toen kon."

Overigens zal Marion Jones binnenkort een van de hoofdrollen gaan spelen in een 'battle of the sexes'. De andere hoofdrolspeler is Hichem El Guerrouj, de ongekroonde koning van de middenlange afstand. Zij gaan een duel aan over 400 meter, de opbrengst van de tweekamp gaat naar een goed doel. De 400 meter is de afstand waarop de man van de mijl (1500 meter) en de snelste vrouw op aarde over 100 en 200 meter elkaars niveau het meest benaderen. "Mijn record is 49,0", merkte El Guerrouj op. Jones ging nooit sneller dan 49,59. Op de kortere afstanden (100 en 200 m) acht El Guerrouj zichzelf volstrekt kansloos. "Zelfs met een voorsprong." Waar en wanneer de wedstrijd plaatsvindt, is nog niet bekend.

De Grand Prix in Oslo was de eerste van zeven wedstrijden in de zogenoemde Golden League-cyclus. Aan het eind van de rit wordt de jackpot van vijftig kilo in goud verdeeld onder de atleten die gedurende alle wedstrijden op hun favoriete onderdeel ongeslagen zijn gebleven. De volgende wedstrijd in de Golden League staat volgende week vrijdag op het programma, in Parijs. In de Franse hoofdstad wordt ook besloten welke wedstrijden volgend seizoen de Golden League gaan vormen. Het is zo goed als zeker dat de cyclus wordt ingekrompen tot zes meetings.

Het sterke optreden van de nationale mannen estafetteploeg tijdens de Gouden Spike in Leiden heeft geleid tot een invitatie voor de Grand Prix van Laussanne. Deze officiële Grand Prix 1 wedstrijd vindt plaats op dinsdag 2 juli in het Zwitserse Lausanne.

De Russische hordenloper Jevgeni Petsjonkin is voor twee jaar geschorst wegens doping. De Rus moet tevens zijn bronzen medaille inleveren die hij in maart had gewonnen op de 60 meter horden bij de EK indoor in Wenen.

Oslo. Bislett Games. Uitslagen. Vrouwen: 100 m: 1. Jones (VSt) 10,97. 100m h: 1. Devers (VSt) 12,53, 2. Foster (Jam) 12,79, 3. Alozie (Spa) 12,85. 5000 m: 1. Szabo (Roe) 14.46,87. Mannen: 400 m: 1. Byrd (VSt) 45,75, 2. Pettigrew (VSt) 45,78, 3. Al-Shammari (Koe) 46,13.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.