De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Springploeg stelt zwaar
teleur in Aken

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Het ongeluk van de Italiaanse Marioni in beeld. De amazone werd tijdens haar omloop bijna geplet door haar paard Peter Pan, maar ze komt er met enkele lichte verwondingen goed vanaf.
AMSTERDAM - De Nederlandse springruiters hadden elkaar na de eerste ronde van de prestigieuze landenwedstrijd op het concours hippique in Aken even niks meer te vertellen. Op het immense Duitse paardensportcomplex wilden ze stuk voor stuk even alleen zijn om de teleurstelling te verwerken. Want die was groot, nadat Oranje verzuimd had zich te plaatsen bij de eerste zes, die later op de middag de finale reden. Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam, Jan Tops, Gerco Schröder en Wout-Jan van der Schans kwamen uiteindelijk niet verder dan de negende plek in de door Zwitserland gewonnen 'Nations Cup'. Dubbeldam: "Ik heb hier wel eens vrolijker gestaan."

De springruitertop in Nederland is momenteel te smal om standaard te pieken tijdens landenwedstrijden. Voldoende goede ruiters, maar aan paarden van het allerhoogste niveau is een gebrek. Er zijn maar twee volwaardige combinaties waarop bondscoach Bert Romp, zelf in 1997 nog winnaar van de fameuze landenwedstrijd, blind vertrouwt: Jan Tops met Grande Dame en Dubbeldam met De Sjiem. In een landenwedstrijd, waarin vier ruiters uitkomen, maar slechts drie resultaten voor de einduitslag gelden, komt hij dus minimaal één duo van uitmuntende klasse tekort.

Romp: "De andere paarden zijn gewoon meer afhankelijk van de vorm van de dag. Neem Wout-Jan van der Schans, die wint hier in Aken tijdens andere wedstrijden twee proeven. Hij is de enige, met een handjevol Duitsers, die dat voor elkaar krijgt. Maar in de landenwedstrijd loopt het dan opeens toch niet met Corland. Krijgt hij twaalf strafpunten aan zijn broek. Dat bedoel ik nou: soms is het top en dan is het weer veel minder."

Ook Gerco Schröder gooide met Eurocommerce Geneve twee hindernissen om, goed voor acht strafpunten. Alleen Tops en Dubbeldam bleven steken op respectabele vier strafpunten. Dubbeldam: "Verder ontbrak het ons ook gewoon aan geluk. Wij zijn wat dat betreft als team collectief de fout in gegaan. Daardoor liep het strafpuntenaantal gewoon snel op. En zo mis je dus, tot mijn grote ergernis, de laatste zes. Vreselijk."

Dubbeldam hield overigens aan zijn eigen optreden een heel ander gevoel over. De olympisch kampioen was bijzonder positief gestemd over De Sjiem, die helemaal terug is van een voetblessure. Met de individuele springwedstrijd, die morgen al om 10.45 uur start zodat 50.000 Duitse toeschouwers vanaf de tribunes in Aken de WK-finale Duitsland-Brazilië kunnen kijken, kan Dubbeldam de nare bijsmaak van de landenwedstrijd wegspoelen.

Dubbeldam: "Van het blessureleed, dat De Sjiem enkele weken lang teisterde, is niets meer te merken. Het enige foutje dat hij vandaag maakte, was eigenlijk gewoon een pechfoutje. Wat dat is? Zo een waarbij die balk een piepklein tikje krijgt en ie voor hetzelfde geld gewoon weer tussen de lepels terugschuift. Ik was zelfs al bijna met m'n volgende hindernis klaar, toen ie alsnog naar de grond ging. Dat noem ik pech. Voor de rest was ik onder de indruk van De Sjiems vorm. Als hij zo rijdt als vandaag, ben ik gewoon één van de kanshebbers voor de individuele springruitertitel. Dat durf ik rustig te stellen."

De Italiaanse amazone Allessia Marioni kwam gisteren zwaar ten val tijdens de landenwedstrijd. Marioni bereed de hengst Peter Pan, die eigendom is van de Nederlander Hans Horn. Het paard landde deels bovenop de amazone, die voor onderzoek naar het ziekenhuis werd vervoerd. Het paard mankeerde niets, Marioni kwam er met enkele lichte verwondingen vanaf. Mede door de valpartij miste ook de Italiaanse ploeg (net als de Nederlanders) een plaats bij de beste zes.

Aken. CHIO, Nations-Cup, landenwedstrijd springen over twee rondes: 1. Zwitserland (Maendli, Freimueller, Oeuvray, Fuchs), 2. Duitsland (Ehning, Von Roenne, Becker, Beerbaum), 3. België (Le Jeune, Van Dijck, Lansink, Philippaerts), 9. Nederland (Dubbeldam, Tops, Schröder, Van der Schans).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.