De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Magnetisch hout
schakelt gsm's uit

   
 

door Romke Spierdijk AMSTERDAM - Magnetisch hout is de nieuwste troef in de strijd tegen overlast van mobiele telefoons in restaurants, concertzalen en ziekenhuizen. Dankzij een revolutionaire Japanse vinding zijn rinkelende mobieltjes op eenvoudige wijze te bannen.

De Japanse wetenschapper Hideo Oka is koos bewust hout uit als wapen tegen de telefoontjes, omdat het makkelijk in het interieur te verwerken is en niet opvalt. Er zijn al enige tijd apparaatjes verkrijgbaar die de gsm's buitenspel zetten, maar deze zijn in veel landen verboden en bovendien erg duur. De 'signal jammers' zorgen ook voor problemen omdat ze vaak ook alle telefoons in de nabije omgeving van het pand storen.

Oka kwam er na vele experimenten achter dat het verwerken van kleine magneetdeeltjes in hout de beste resultaten oplevert en geen overlast veroorzaakt bij de buren. Wanneer het speciale hout in een ruimte aangebracht wordt, worden vervolgens de magnetische golven van mobiele telefoons door het materiaal geabsorbeerd. Resultaat: stilte, want de bel zal niet overgaan.

De wetenschapper hoopt dat zijn vinding op korte termijn per vierkante meter bij de lokale doe-het-zelfzaak te koop zal zijn. Hij verwacht dat gelegenheden waar mobiel bellen niet op prijs gesteld wordt op den duur reeds bij de bouw van het pand het speciale materiaal zullen aanbrengen.

Mobiele telefoons zorgen in restaurants en theaters vaak voor overlast, maar kunnen in bijvoorbeeld ziekenhuizen en vliegtuigen levensgevaarlijk zijn. De elektromagnetische golven kunnen voor storingen zorgen in belangrijke apparaten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.