De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Akkoord over nieuw kabinet

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet gaat de onroerende zaakbelasting (ozb) voor particulieren volledig afschaffen. Het 'kwartje van Kok' wordt zo goed als zeker teruggeven via een halvering van de wegenbelasting. Een nieuw in te voeren kinderkorting in de belastingen is gunstig voor gezinnen met een laag inkomen.

De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD bereikten gisteravond een volledig akkoord over de inhoud van het regeerakkoord, waarvan ook de afschaffing van de ozb deel uitmaakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
(Foto: ANP)
VVD-onderhandelaar Zalm boekte een grote overwinning met de afschaffing van de ozb, waardoor huurders en huiseigenaren met ingang van 2005 de belasting niet meer hoeven te betalen aan de gemeente waar ze wonen. Met het verdwijnen van de ozb is maar liefst twee miljard euro gemoeid. De ozb voor bedrijven wordt wel in stand gehouden.

De lastenverlichting wordt betaald door onder meer het mes te zetten in de algemene heffingskorting, waarvan nu iedereen profiteert. Het bedrag dat daarvoor jaarlijks is vrijgemaakt wordt teruggebracht van 3,1 miljard euro tot 1,7 miljard euro, hetgeen een grote besparing betekent. Maar ook de Zalmsnip gaat verdwijnen, die nog door gemeenten jaarlijks wordt uitgekeerd.

Daarentegen gaat de arbeidskorting voor werkenden in kleine stappen omhoog, waardoor het aantrekkelijk wordt om weer aan de slag te gaan. De introductie van de kinderkorting - een CDA-wens - kost in totaal 500 miljoen euro. Deze nieuwe belastingkorting is profijtelijk voor de gezinnen met kinderen in het huidige ziekenfonds.

De miljardenoverschotten in de sociale fondsen worden niet weggewerkt door een forse premieverlaging. Dat zou betekenen dat er nog meer moet worden bezuinigd, omdat daardoor weer een financieringstekort zou ontstaan. Door een verschuiving van de premiebetalingen, zoals door CDA-voorman Balkenende werd bepleit, is er nog wel een lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 700 miljoen euro.

Het jaar 2003 wordt heel zwaar voor de burgers. De drie onderhandelaars hebben gisteren vastgelegd dat vrijwel alle lastenverzwaringen volgend jaar worden doorgevoerd. Zo verdwijnen dan al het spaarloon, de lijfrenteaftrek en de subsidie voor bedrijven als zij mensen in dienst nemen die moeilijk aan de slag kunnen komen. De meeste lastenverlichting komt pas in 2005.

De LPF kreeg gedeeltelijk haar zin met de afschaffing van het gewraakte kwartje van Kok. Onderhandelaar Herben, gesteund door zijn fractie, wil eigenlijk een verlaging van de accijnzen, waardoor de automobilist aan de pomp meteen veel minder gaat betalen voor een liter benzine. CDA en VVD kiezen voor een verlaging van de motorrijtuigenbelasting, waarschijnlijk in 2004, waardoor het bezit van de auto goedkoper wordt gemaakt. In sommige gevallen gaat het om een halvering van het jaarlijkse bedrag aan wegenbelasting. Herben wil dit nog voorleggen aan zijn fractie, voordat hij akkoord gaat.

Nederlanders, die hun hypotheekschuld volledig hebben afgelost en dan ook niet meer profiteren van de hypotheekrenteaftrek, hoeven in de toekomst geen huurwaardeforfait meer te betalen. In totaal is er sprake van een verschuiving van maar liefst 8,25 miljard euro. Balkenende, Herben en Zalm hebben verder besloten dat er nog meer geld naar de zorg moet dan ze aanvankelijk waren overeengekomen.

Koopkracht

Ongeveer iedereen gaat er in koopkracht op vooruit. Bij gezinnen gaat het ongeveer om 0,7%. Tweeverdieners zonder kinderen komen er het slechtste vanaf.

Het akkoord kwam gisteren in zicht na urenlange onderhandelingen onder leiding van informateur Donner. Elke partij werd in grote lijnen bedeeld. De VVD kreeg de ozb, het CDA de kinderkorting en de LPF het kwartje van Kok.

De drie onderhandelaars Balkenende, Herben en Zalm waren gistervond dik tevreden over het akkoord. "We zijn het echt overal over eens geworden. Het is een mooie combinatie van wensen en verlangens van alle drie de partijen. Het was door de economische tegenvallers niet eenvoudig, maar we hebben voor elkaar respect getoond en daardoor zijn we eruit gekomen," aldus de toekomstig premier Balkenende.

De sfeer tussen de onderhandelaars was buitengewoon warm en hartelijk, stelt LPF'er Herben "Dit is een historisch moment. "Zalm toonde zich eveneens tevreden. "Ik ga dit akkoord met een positief advies voorleggen aan mijn fractie," zegt de VVD'er. "Ik ben er zeer tevreden over. Dit kabinet zal een duidelijke andere koers over veiligheids- en vreemdelingenbeleid voeren. Dat is het meest markante verschil met Paars II."

Informateur Donner zet vandaag alle afspraken op papier. De Kamerfracties van CDA, LPF en VVD moeten maandag of dinsdag officieel hun goedkeuring geven aan het akkoord. Aanstaande donderdag volgt dan een Kamerdebat. Daarna gaan de beoogde coalitiepartners verder onderhandelen over de verdeling van de posten en het zoeken van 'de poppetjes'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.