De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Lagendijk kwaad
over Turkse woede

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) is verbolgen over de commotie in Turkije rond zijn vermeende uitspraken over de Koerdische separatisten.

Lagendijk, voorzitter van de Turkije-commissie van het EP, ontkent in alle toonaarden dat hij Ankara zou willen dwingen te gaan praten met de Koerdische rebellen door dat als voorwaarde voor het EU-lidmaatschap van Turkije te stellen.

"Ik heb alleen geopperd dat de Turkse regering met de nieuwe PKK zou moeten gaan praten over ontwapening van deze club nu ze alle geweld hebben afgezworen, net zoals dat in Noord-Ierland met de IRA is gebeurd. Maar dat viel niet in goede aarde want Turkije wil niet onderhandelen met terroristen", aldus Lagendijk.

"Vervolgens heeft een Turkse journalist dit onderwerp vastgeknoopt aan de toetreding van Turkije tot de Unie terwijl ik dat helemaal niet heb gedaan. Maar ieder woord over Europa wordt in Turkije op een goudschaaltje gewogen en zo heb je al snel de poppen aan het dansen."

Lagendijk heeft de Turken ook duidelijk gemaakt dat zij het echt wel kunnen vergeten om reeds volgend jaar de onderhandelingen over hun EU-lidmaatschap te openen. "Dat zit er echt niet in", meent Lagendijk. "Zij denken dat ze met het afschaffen van de doodstraf en het toelaten van de Koerdische taal wel aan de voorwaarden voldoen, maar het is veel ingewikkelder dan dat. Ik waarschuw voor te veel optimisme, maar dat willen ze niet horen."

Het Spaanse EU-voorzitterschap zei vorige week in Sevilla dat er aan het eind van het jaar wellicht een datum kan worden geprikt voor de start van de onderhandelingen met Turkije. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zei dat toen echter ook al "erg onwaarschijnlijk" te vinden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.