De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Valentino Rossi heerst à la
Michael Schumacher in
nieuwe MotoGP

   
 

ASSEN - Trouwe TT-gangers die met enige weemoed terugdenken aan de tijd dat de motorsport nog niet was aangestoken door het kil overkomende (maar wel lucratieve) 'Formule 1-virus', klampen zich vaak vast aan zekerheden uit het verleden. "Vroeger was het met de TT altijd mooi weer", spraken zij nostalgisch, om er quasi-wetenschappelijk aan toe te voegen: "Dat kun je van de laatste TT's niet zeggen. Zal wel met de klimaatsverandering te maken hebben."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Jürgen van den Goorbergh (rechts) kijkt aandachtig naar vedette Valentino Rossi, de man bij wie de Nederlander slechts in de schaduw rijdt.
Feit is wel dat Jos Vaessen als hoofd van de TT-organisatie de onheilstijdingen van de meteorologische Pelleboers net zo verafschuwt als de roker de gruwelijke waarschuwingen op de verpakkingen van de tabakswaren. Ondanks de voorspelde wisselvalligheid van het naderende weer zullen de echte 'diehards' onder de bikers zich gelukkig niet laten weerhouden de 'kathedraal van de grands prix' te bezoeken, waardoor er komende zaterdag tijdens de 72ste Gauloises Dutch TT weer minstens 100.000 toeschouwers het schitterende complex zullen omzomen.

Wie ongetwijfeld goede herinneringen bewaart aan de enige WK-motorwegrace die als handelsmerk Tourist Trophy (TT) voert, is het Italiaanse racefenomeen Valentino Rossi. De wereldkampioen in de 125, 250 en 500cc en superieur koploper in de MotoGP anno 2002, vindt het TT-circuit en de sfeer eromheen namelijk ronduit fantastisch. "Alsof je je op zo'n circuit 20, 30 jaar terug in de tijd waant, met van die prachtige, snelle en blinde bochten. Assen is mijn favoriete circuit. Ook het publiek is er altijd enorm enthousiast", bekende de 23-jarige superstar, die echter meteen een kanttekening plaatste.

"Alleen jammer van het weer. Er zijn altijd problemen met regen. Dat blijft er een gok, waardoor het bijvoorbeeld vorig jaar zo'n vreemde race werd. Op het moment dat werd afgevlagd omdat het begon te regenen, had ik Biaggi (de winnaar) al te pakken maar helaas gold de vorige doorkomst als eindresultaat."

De overigens terechte code-roodsituatie in de wedstrijd brak toen niet alleen een fascinerend gevecht in de 500cc-klasse tussen Rossi, Biaggi, Capirossi en Barros af. Het abrupte, wat onbevredigende einde hield ook in dat Rossi nimmer meer in de TT-annalen zou worden bijgeschreven als winnaar van de halveliterklasse. De zoon van zeventienvoudig GP-winnaar Graziano Rossi triomfeerde in Assen in de 125- en 250cc-klasse met Aprillia, maar zag de trilogie met zijn Honda NSR500 vorig jaar door Pluvius verpest worden. Omdat dit jaar de viertaktmotoren met 990cc inhoud hun intrede in de grands prix hebben gedaan en Rossi met zo'n spectaculaire vijfcilinder Honda RCV-viertakt is aangetreden, kan immers nooit meer over een 500cc-zege worden gesproken. Die 500cc-motoren doen nog wel mee in de koningsklasse die nu MotoGP heet, maar hun tijdperk (denk aan die succesvolle viercilinder Honda-tweetakt!) behoort voorgoed tot het verleden.

Weer of geen weer, maar de scan voor de TT ziet er voor 'dokter Rossi' desondanks weer goed uit. Zijn Honda fabrieksteam is door de vroegtijdige, intensieve research van zijn viertakttechniek momenteel zo veel verder dan de concurrentie, dat de MotoGP-première op een kopie van het Formule 1-seizoen begint te lijken. Rossi's positie is die van Michael Schumacher bij Ferrari. Doch evenals de Duitser wil de Italiaan, die al vijf van de zes grands prix won, nog niet van een geslaagde operatie weten.

Als een popstar met omgekeerde pet getooid, de zonnebril daarop gedrapeerd en zoals een vedette betaamd als laatste aangeschoven bij de (verplichte) persconferentie van gisteren, liet Valentino zich voorzichtig uit: "Nee, het is nog geen gelopen koers. Je ziet de andere teams, waaronder Biaggi (Yamaha M1) dichterbij komen. En ik denk dat de verschillen tussen de twee- en viertaktmachines hier op Assen minder groot zullen zijn, omdat er veel bochten zijn. En als het regent helemaal niet. In de vorige race op Barcelona hadden we het probleem dat het chassis aan de glij ging en wij een groot probleem met de (Michelin)banden kregen. De andere viertakten hadden dat ook. We hadden er geen tractie. We hebben dat geprobeerd te verhelpen met de motorkarakteristiek en we hebben daarna goed getest met de banden. Maar of dat in Assen zijn vruchten zal afwerpen, weten we niet. Ik hoop er het beste van te maken, want ik heb met de TT in alle klassen gewonnen, maar er ontbreekt er nog een. Ik ga ervoor, zoals altijd trouwens."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.