De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Sampras en Agassi sneuvelen in schokkende tweede ronde Wimbledon
   
 

LONDEN - Met een uittocht der kampioenen die zijn weerga niet kent, dreef Wimbledon gisteren de spot met haar eigen wetten, waarin Traditie en Respect al meer dan een eeuw met een hoofdletter worden geschreven. Op een dag die nog voor zonsondergang een plaats in de annalen veroverde, verdwenen met Pete Sampras, Andre Agassi twee van de drie voormalige Wimbledon-kampioenen die aan de 116e editie van het belangrijkste toernooi van het jaar waren begonnen. Wimbledon was even geen Wimbledon meer, het zo rustig begonnen toernooi snakte na de gebeurtenissen op dag drie amechtig naar adem.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Een gefrustreerde Pete Sampras grijpt vertwijfeld naar het hoofd. Op de derde dag van Wimbledon gaat de zevenvoudig kampioen eraf tegen de Zwitser Georg Bastl. (Foto: AP)
Vol verwachtingen was zevenvoudig Wimbledon-kampioen Pete Sampras afgereisd naar de tennistempel die hij al jaren als zijn 'tweede huis' beschouwt. Maar de ware kampioen in hem stond gisteren pas op toen het te laat was. 'Op deze manier wil ik hier geen afscheid nemen', was de eerste gedachte die door zijn hoofd schoot, nadat de Zwitser George Bastl hem in vijf sets (6-3 6-2 4-6 3-6 6-4) had verwijderd uit het toernooi dat jarenlang als het domein van Sampras werd beschouwd. En dus kondigde Sampras na zijn schokkende nederlaag aan terug te keren naar het gras waaraan hij nog steeds zoveel goede herinneringen koestert. "Ik verdien hier met een hoogtepunt afscheid te nemen; vandaag heb ik hier een van mijn dieptepunten beleefd."

Twee jaar geleden liet Pete Sampras zich op het Heilige Gras voor de zevende keer als Wimbledon-kampioen kronen. Het was zijn 63e toernooizege en wie toen had gezegd dat de Amerikaan zojuist zijn laatste tennistitel in de wacht had gesleept, had zichzelf enkele uren later in een dwangbuis achter tralies teruggevonden. Maar twee jaar later staat de titelteller van Sampras nog steeds op 63 en lijkt nummer 64 verder weg dan ooit. "Ik ben duidelijk niet zo intimiderend meer als vijf jaar geleden", stelde hij gisteren in Londen vast. Het was bijna pijnlijk om de kampioen van weleer een dergelijk oordeel over zichzelf te horen vellen.

Na zijn aankomst in Londen vorige week was Sampras eerst naar het centre-court van Wimbledon gegaan. "Ik ben in alle rust op een bankje naast de baan gaan zitten en heb genoten van alle herinneringen die ik op die baan heb liggen", verklaarde hij zijn 'geheime bezoek', waaraan hij kracht had ontleend. "Op Wimbledon kan ik een mislukt seizoen altijd goed maken, met dat gevoel sta ik hier op de baan."

Als sleutelbewaarder van het centre-court was Sampras echter vergeten hoe kil en vijandig de sfeer op de buiten het stadion gelegen bijbanen aan de Church Road kan zijn. Tot zijn ontzetting - "ik was daar beslist niet blij mee" - moest de zevenvoudig kampioen gisteren aantreden op baan twee, in de volksmond al jaren bekend als 'The Graveyard' (Het Kerkhof), omdat er vele grootheden hun Waterloo vonden. En Sampras voegde gisteren een memorabel hoofdstuk toe aan het bij de grafbaan behorende condoleanceboek.

"Toch heb ik de hele partij het gevoel gehad als winnaar van de baan te stappen", aldus een zwaar aangeslagen Sampras, die de nederlaag vooral weet aan zijn falende service. "Normaal de slag waarop ik altijd kan terugvallen als ik in de problemen zit. Maar vandaag (gisteren) niet. Ik had liever op een baan gestaan waar ik me comfortabeler had gevoeld, maar ook op baan twee moet ik een partij kunnen winnen. Dit is een enorme schok voor mij."

Minstens zo schokkend was de uitschakeling van Andre Agassi. De nummer vier van de wereld had ongetwijfeld gerekend op wat meer respect, ontzag misschien zelfs, van de voor velen onbekende Paradorn Srichaphan. Maar de Thai bezat gisteren op het centre-court de service die Pete Sampras een paar baantjes verder zo ontbeerde, heerste vanaf de baseline op een manier waarop juist Agassi patent leek te hebben en toonde bij vlagen een agressie die bij grote kampioenen past. "Hij is gewoonweg de verdiende winnaar", kreeg hij een compliment van Agassi, die een uurtje na afloop van zijn nederlaag (4-6 6-7 2-6) nog maar nauwelijks leek te bevatten wat hem was overkomen. "Niet te geloven dat ik niet eens een set van hem heb kunnen winnen, dit is een schokkende ervaring voor mij."

Zo werd de dag der kampioen een dag waarop de gevestigde orde diep moest buigen voor nieuwe namen. "Mooi verhaal toch", vatte Sampras-bedwinger Bastl de gebeurtenissen samen. De Zwitser had tot aan gisteren in zijn hele loopbaan welgeteld nul tennispartijen op gras én nul vijfsetters gewonnen. Maar uitgerekend tegen Sampras, de koning van de grasbaan en door de wol geverfd als het aankomt op het spelen van beslissende vijfde sets, wiste Bastl de 'dubbele nul' van zijn scorebord. Er zijn mindere manieren om geschiedenis te schrijven.

Wimbledon, 13,6 miljoen euro. Mannen, tweede ronde: Srichaphan (Tha) - Agassi (VSt/3) 6-4 7-6 6-2, Krajicek (Ned) - Blake (VSt/29) 6-3 6-4 3-6 4-6 11-9, Kafelnikov (Rus/5) - Thomann (Fra) 7-6 6-2 6-2, Nalbandian (Arg/28) - Mathieur (Fra) 7-6 7-6 6-3, Pavel (Roe) - Beck (Slw) 3-6 6-1 7-6 6-4, Olivier Rochus (Bel) - Safin (Rus/2) 6-2 6-4 3-6 7-6, Philippoussis (Aus) - Enqvist (Zwe) 7-5 6-3 6-4, Clément (Fra) - Martin (VSt/26) 6-3 6-4 7-6, Lapentti (Ecu/22) - Cowan (GBr)6-4 4-6 6-3 6-2, Malisse (Bel/27) - Spadea (VSt) 7-5 6-2 6-2, Dent (VSt) - Gambill (VSt) 6-4 7-5 7-6, Kiefer (Dui) - Gonzalez (Chl) 7-5 6-3 6-0.

Vrouwen, tweede ronde: Capriati (VSt/3) - Marrero (Spa) 6-2 6-1, Serena Williams (VSt/2) - Schiavone (Ita) 6-3 6-3, Hantuchova (Slw/11) - Sucha (Slw) 6-2 4-6 6-3, Callens (Bel) - Fernandez (Arg/30) 2-6 6-3 6-4, Dokic (Joe/7) - Hrdlickova (Tsj) 6-0 4-6 8-6, Dechy (Fra/25) - Poetsjek (WRu) 6-3 6-2, Panova (Rus/21) - Bovina (Rus) 6-7 6-3 6-2, Matevzic (Slv) - Kremer (Lux/22) 2-6 6-1 6-2, Pierce (Fra) - Testud (Fra/8) 6-3 6-4, Mauresmo (Fra/9) - Grande (Ita) 6-4 6-2, Bedanova (Tsj) - Sfar (Tun) 6-3 6-2, Granville (VSt) - Weingärtner (Dui) 6-3 6-4, Daniilidou (Gri) - Obata (Jap) 6-2 6-2, Myskina (Rus/18) - Arn (Dui) 6-4 6-3, Rubin (VSt) - Toeljaganova (Oez/14) 6-3 6-1, Oremans (Ned) - Shaughnessy (VSt/13) 7-5 6-3.

Mannen, dubbel, eerste ronde: Boutter/Schalken (Fra/Ned/14) - Bertolini/Brandi (Ita) 6-4 5-7 6-2 6-3.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.