De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Talent Okken maakt indruk
met zege op Som en Schumann

   
 

PAPENDAL - Minuten voor zijn race stond Arnoud Okken, verscholen in de bosjes van Papendal, nog over te geven. Het is bijna een vast ritueel geworden voor het 20-jarige talent op de middenlange afstand. De spanning werkt zich dan steevast een weg naar buiten. Maar zodra het startschot heeft geklonken, is Okken van zijn zenuwen verlost. Gisteravond, tijdens de Papendal Games, was het op de 800 meter niet anders. In de eindsprint rekende hij af met zowel trainingsgenoot Bram Som (1.46,45) als met de regerend olympisch kampioen Nils Schumann uit Duitsland (1.46,66). Okken: "Ja, dit voelt wel lekker."

De winnende tijd van Okken (1.46,29) zal internationaal weinig opzien baren, maar de manier waarop hij op de atletiekbaan van nationaal sportcentrum Papendal de concurrentie het nakijken gaf, was indrukwekkend. Som en zeker Schumann staan bekend om hun machtige eindsprint, maar Okken was de twee gisteravond overtuigend de baas. "Arnoud is een echte toernooiloper", meent Honoré Hoedt, de succesvolle trainer van atleten als Gert-Jan Liefers, Marko Koers, Som en Okken. "Schumann is in races als deze olympisch kampioen geworden. Al is Arnoud natuurlijk nog lang geen Schumann."

Daar is Okken zich ook terdege van bewust. Maar, zo merkt hij fijntjes op, voorlopig staat het in onderlinge confrontaties wel 3-0 in het voordeel van de Arnhemmer. Eerder dit jaar troefde hij de Duitser al af op de 1000 meter (nota bene op diens thuisbaan in Erfurt) en anderhalve week geleden bleek hij ook bij een 1500 meter in Kassel de snelste. Met zijn tijd in Kassel (3.37,46) bezet Okken momenteel de tweede plaats op de actuele Europese ranglijst. Zowel op de 800 als de 1500 meter is hij reeds verzekerd van deelname aan de EK atletiek, die over twee maanden in München worden gehouden.

Okken weet nog niet zeker welke afstand hij in de Zuid-Duitse stad zal lopen, al neigt hij licht naar de 1500 meter. "Want op de 800 meter zijn er wel heel veel sterke Europeanen", aldus Okken. Toch hoeft hij voor weinig mensen bang te zijn. Zeker niet op toernooien. "Een toernooiloper moet echter niet alleen een eindsprint hebben. Het is ook iemand die met de wedstrijdspanning kan omgaan. Ik moet vooraf wel vaak overgeven, maar de spanning heeft geen negatieve invloed op mijn prestaties. En verder is het natuurlijk van belang dat je snel herstelt. Ook dat zit wel goed", klinkt het zelfbewust uit de mond van Okken, die vorig jaar tijdens de Universiade in Peking nog aantoonde dat hij in een kort tijdsbestek meerdere malen optimaal kan presteren door drie achtereenvolgende dagen zijn persoonlijke record op de 800 meter aan te scherpen. Inmiddels heeft hij 1.45,64 als beste tijd in de boeken staan.

In München, zijn eerste grote outdoorkampioenschap als senior, mag Okken proberen de hoge verwachtingen in te lossen. De kans is groot dat hij Schumann dan andermaal tegenkomt. Okken kijkt er naar uit. "Het is bijzonder van de olympisch kampioen te winnen. Nils was hier misschien nog niet in supervorm, maar hij was zeker wel goed."

Behalve door Okken en Som kwamen er nog enkele Nederlanders goed voor de dag. Discuswerper Rutger Smith won onder windstille omstandigheden zijn wedstrijd met een winnende worp van 64,24 meter. Hij bleef daarmee de Canadese wereldtopper Jason Tunks (63,08 m) voor. Tunks is sinds kort trouwens de echtgenoot van kogelstootster Lieja Koeman. De winnares van brons tijdens de afgelopen EK indoor won haar favoriete onderdeel: 18,33 meter. Marko Koershoopte vooraf op de 1500 meter onder de richttijd (3.38,00) voor deelname aan de EK te blijven, maar kwamop de streep een fractie tekort: 3.38,15.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.