De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Succes smelt als sneeuw
voor de zon

   
 

SEOEL - Zonder dat een ruit sneuvelde, blies het Koreaanse legioen, bestaande uit zeven miljoen (!) 'Rode Muskieten', de aftocht na het missen van de finale van het WK. De eerste hulp bij de ziekenhuizen bleef leeg. ,,Misschien op wat personen na die hun schouder uit de kom zwaaiden", grapte Guus Hiddink. Toch vielen gisteren alweer de eerste wanklanken te horen in Zuid-Korea.

Vier weken lang was het land in staat van totale gekte en werden alle acties als gevolg van het succes van Hiddinks team zonder weerwoord goedgekeurd. Wie z'n vinger durfde op te steken, riskeerde een enkeltje gekkenhuis. Maar na het verlies tegen Duitsland waren het de grote bedrijven die als eerste van zich lieten horen. Ze liftten graag en massaal mee op het succes, spraken met president Kim Dae-Jung over hoe de voetbalkoorts commercieel en economisch te benutten richting het buitenland en bondscoach Guus Hiddink werd als rolmodel voor de moderne internationale zakenman naar voren geschoven.

Totdat het de bedrijven geld gaat kosten. Een storm van protest klonk gisteren op uit het bedrijfsleven vanwege de snipperdag, die iedereen in Zuid-Korea krijgt aanstaande maandag als gevolg van het succes van de voetbalploeg en de fantastische steun, die daarbij door het Koreaanse volk werd gegeven. ,,Een dag niet gewerkt, is een dag niet verdiend en een gemiste kans", vertelde een directeur van een elektronicabedrijf op televisie. Hij vond de geste van de regering maar niets. Maar waar was het vingertje van de beste man toen de vrije dag afgelopen weekeinde na de gewonnen kwartfinale tegen Spanje werd aangekondigd?

Ook op lokaal politiek niveau werd geklaagd. Lokale politici gingen twee weken geleden in het rood gekleed campagne voeren en presenteerden hun politieke oplossingen continu in relatie met het voetbalteam en coach Hiddink. Eenmaal gekozen vroegen enkele lokale politici zich af waarom hun beëdiging, die voor maandag op de agenda stond, een dag wordt verschoven? Of ze die ene dag het antwoord op alle politieke vraagstukken zouden presenteren.

Volgens Chang Hak-Man, journalist bij Hankook Ilbo-Korea Times, een typisch Koreaanse reactie. ,,Ze vergeten hier zo snel. Guus Hiddink is van alles beloofd en veel zou naar hem vernoemd worden. Ik zeg je: hij moet blij zijn als hij volgende week een medaille krijgt opgespeld van de president en daar zal het bij blijven. Ineens zijn we dan weer te nuchter. Inmiddels worden alweer de eerste vragen gesteld wat we met onze nieuwe stadions gaan doen? Het woord 'geldverspilling' is alweer gevallen."

Toch zijn die geluiden vooralsnog uitzonderingen, die uitvergroot worden, want het publiek liep gisteren nog steeds met de rode t-shirts door Seoel. De nationale telefoonmaatschappij Korean Telecom startte een handtekeningenactie met als doel 'Trek Hiddink over de streep'. In een week tijd worden 10 miljoen (!) krabbels verwacht. Zelfs dat aantal zal niet voldoende zijn om hem over de streep te trekken. Hoewel hij nergens lichamelijk wordt lastiggevallen, moet hij tegenwoordig met drie lijfwachten de straat op om iedere oploop, die ontstaat waar hij komt, in goede banen te leiden.

Na een dagje vrijaf vertrekt de ploeg van Zuid-Korea vandaag richting Daegu, waar zaterdag de strijd om de derde en vierde plaats op het programma staat. Waar de Nederlandse internationals flink afbliezen na het verlies vier jaar geleden in de halve finale tegen Brazilië, hielden de Koreanen zich rustig. Zij willen dolgraag derde worden, waarmee ze voor Hiddink de prestatie met Oranje zouden verbeteren. Nederland verloor destijds in Parijs van Kroatië. ,,We zitten nog in het toernooi en onze fans hebben er recht op dat we nog eenmaal alles geven", vertelde de bondscoach.

De 'Red Devils', de officiële supportersvereniging van het Zuid-Koreaanse voetbalelftal, heeft op het laatste moment voor de halve finale afgezien van een massale uiting voor eenwording van Zuid- en Noord-Korea. De FIFA zou het dundoek niet hebben geaccepteerd, omdat het een politieke uiting betrof. Als de wedstrijd tussen Zuid- en Noord-Korea, die gepland staat voor 8 september, doorgaat, willen de fans wel de toekomst van één Korea uitdragen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.