De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitverkoop op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Particuliere koopjesjagers hadden het gisteren voorzien op fondsen waarvan de prijzen in de afgelopen dagen achteruitgehold waren. In de veronderstelling dat het diepste dal inmiddels bereikt is en op basis van positief beursnieuws uit New York ontstond er een optimistische stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX sloot hierdoor 12,7 punten hoger op 423,44, een winst van ruim 3%. De Midkap bleef met 0,7 punt vooruitgang vrijwel ongewijzigd op 448,18 punten staan, ofwel 0,2% winst.

Hoewel de belangrijkste indexen eindelijk weer een opgaande lijn vertoonden, was het handelsvolume gisteren op de beurs nog altijd niet groot. Veel grote beleggers kijken de kat uit de boom in deze onrustige markt, zo meent een handelaar.

De vraag die het merendeel van hen momenteel bezighoudt is: "wanneer kunnen we weer instappen?". Effectenbank Stroeve concludeert in een onderzoek dat indien de Amerikaanse index S&P 500 een niveau boven de septemberbodem van 965 punten weet vast te houden, een "substantiële stijging" in het verschiet ligt. De bank trekt parallellen met de AEX die eveneens hard op weg lijkt naar de septemberbodem van 378 punten. "Naar analogie van de beweging van de S&P 500, lijkt een doorbraak onder dit niveau niet waarschijnlijk", zo schrijft Stroeve in de conclusie.

Beleggers doen er volgens de bank goed aan om zeker te stellen dat een tweede bodem door de AEX gehouden wordt. Bodemvorming omschrijft de bank als "twee achtereenvolgende weken van hogere koersen op het slot van een vrijdag". Doet dat verschijnsel zich voor, dan waagt de bank zich aan de voorspelling dat de AEX snel zal stijgen, met als eerste koersdoel 530 punten. Dat niveau zou al binnen drie maanden gehaald kunnen worden, gerekend vanaf het moment van bodemvorming.

Het lokale fonds Geveke ging hard onderuit na een omzetwaarschuwing. Het technisch handelsbedrijf meldde gisteren dat de omzet in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk 10% achter zal blijven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Eerder dit jaar had het bedrijf al laten weten dat de omzet sterk was teruggevallen. Geveke voorspelt nu ook dat het operationele resultaat voor afschrijving van goodwill op nul zal uitkomen. Beleggers straften het aandeel massaal af. Bij een omzet die bijna tien keer zo hoog was dan normaal daalde het aandeel 18,6% in waarde. Geveke sloot gisteren op €28,50.

De koers van ASM International nam gisteren op de handelsvloer alvast een voorschot op het positieve nieuws dat na sluiting beurs bekend werd. De toeleverancier aan de chipindustrie verwacht in het tweede kwartaal een hogere omzet en een geringer verlies dan eerder werd aangekondigd. ASMI, dat een groot deel van de dag de grootste stijger op de Midkap was, sloot uiteindelijk €0,61 hoger op €15,30, ofwel een winst van 4,2%.

Het Britse bedrijf van Aegon maakte een deelname van 50% bekend in een middelgroot pensioenadviesbureau Wentworth Rose, met vier kantoren en 100 medewerkers. Aegon UK, gevestigd in Schotland, zegt dat de investering een eerste is in een reeks van voorgenomen deelnames in Britse adviesbureaus. De verzekeraar probeert greep te krijgen op het verkoopkanaal en neemt daarmee een voorschot op toekomstige wetgeving. De huidige Britse wet verbiedt verzekeringsadviseurs namelijk om producten te verkopen van verzekeraars die meer dan 10% van de aandelen van het adviesbedrijf in bezit hebben. "Wij verwachten dat de wetgeving op dit punt zal versoepelen", aldus een woordvoerster. Aegon werd 3,6% meer waard op €19,79. Het aandeel AND International Publishers sloot bij een omzet van 1409 stukken, maar liefst 9,6% lager op €7,05. De Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof haalde gisteren een streep door het verzoek van AND-grootaandeelhouder Roosland om uitstel van bepaalde punten die op de agenda van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering staan. Volgens de Ondernemingskamer moeten deze punten, waaronder de vaststelling van de jaarrekeningen 2000 en 2001, overmorgen gewoon aan de orde komen tijdens de jaarvergadering van de Rotterdamse producent van digitale routeplanners.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.