De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Trimoteur brengt bod uit
op netwerk KPNQwest

   
 

AMSTERDAM - Trimoteur heeft gisteren een bod uitgebracht op het pan-Europese netwerk van het failliete KPNQwest. De investeringsmaatschappij, waarachter een groep vermogende particulieren zit, wil vandaag van de curatoren weten of ze er mee akkoord gaan. Curator Eddy Meijer verwacht dat het Amerikaanse telecombedrijf AT&T vandaag eveneens met een bod op het hele netwerk zal komen.

Volgens Trimoteur-onderhandelaar Joost van Raaij heeft de investeringsmaatschappij uit Zeist bewust slechts 24 uur gegeven aan de curatoren om te reageren op het bod, dat enige honderden miljoenen euro's zou omvatten. "De curator in Frankrijk heeft namelijk een afzonderlijk bod ontvangen voor het Franse deel van het KPNQwest-netwerk", verklaart Van Raaij. "We willen de Franse curator woensdagochtend laten weten of hij op onze bieding kan ingaan."

De curator in Frankrijk zou vandaag moeten aangeven of hij akkoord gaat met de bieding van een onbekende partij, die €1,5 miljoen over heeft voor het Franse deel van het KPNQwest-net. Volgens de curator is het echter in theorie mogelijk dat deze deadline wordt verschoven. Wordt het Franse deel van het glasvezelnet verkocht dan is het waarschijnlijk dat partijen die geïnteresseerd zijn in het hele netwerk, zullen afhaken.

Van Raaij benadrukt namelijk dat Trimoteur alleen interesse heeft in een volledig én draaiend KPNQwest-netwerk. "Ook daarom moet er snel duidelijkheid komen." Het bod van Trimoteur kan rekenen op de steun van een aantal voormalig KPNQwest-medewerkers, onder wie vice-president Ewoud Mogendorff.

Curator Meijer denkt dat AT&T vandaag eveneens een bod zal uitbrengen op het 25.000 kilometer lange glasvezelnet van KPNQwest. "AT&T heeft er een leger mensen voor op de been gebracht. Ik schat dat er dinsdag zeventig tot tachtig mensen van AT&T aanwezig waren op het hoofdkantoor van KPNQwest in Hoofddorp. Zij hebben ook personen ingeschakeld die betrokken waren bij de oprichting van KPNQwest."

De curatoren uit de vijftien landen waar KPNQwest actief is, zijn gisteren bijeen geweest. Zij hebben besloten dat het netwerk kan worden verkocht. Hoe de curatoren de opbrengst gaan delen, is volgens Meijer dan van later zorg.

Het grote probleem bij KPNQwest is volgens hem dat niet duidelijk is wie eigenaar is van wat. "Een hele hoop vennootschappen bezitten niet alleen de kabels, maar ook bepaalde rechten. De zoektocht naar wie wat heeft, kan nog vele weken duren. Zo kan het voorkomen dat we een bepaald document zoeken in Brussel, dat dan ergens anders blijkt te liggen", aldus Meijer.

Accountant Deloitte & Touche heeft aan de curatoren van KPNQwest gevraagd de reeds gedrukte jaarverslagen over 2001 vast te houden. In die verslagen staat dat Arthur Andersen goedkeuring heeft verleend aan de cijfers van het bankroete telecombedrijf. De goedkeurende verklaring zou ook zijn voorzien van een handtekening.

Arthur Andersen Nederland, overgenomen door Deloitte & Touche, stelt dat geen goedkeurende accountantsverklaring is afgegeven bij de jaarrekening over 2001 van KPNQwest. De reden hiervoor is dat Andersen de accountantscontrole bij de onderneming niet volledig heeft afgerond.

In een ontmoeting met journalisten heeft voormalig KPNQwest-bestuursvoorzitter Jack McMaster vorige week juist benadrukt dat Arthur Andersen wel degelijk een goedkeurende verklaring heeft afgegeven voor de cijfers over 2001. "De resultaten over het vierde kwartaal waren onderzocht en goedgekeurd", beweerde McMaster.

Volgens een woordvoerder van Deloitte & Touche kan verspreiding van de jaarverslagen van KPNQwest leiden tot een aangifte van valsheid in geschrifte. "Er staat een verklaring in die niet is afgegeven. Dat kan niet in de openbaarheid worden gebracht."

De jaarverslagen van KPNQwest liggen voor het grootste deel nog bij drukker Plantijn Casparie. Een aantal is volgens Deloitte & Touche reeds verscheept naar het KPNQwest-kantoor in de Verenigde Staten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.