De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Sprookje van Heijmans en
Holzmann spat uit elkaar

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROSMALEN - De poging van bouwbedrijf Heijmans om onderdelen van de failliete Duitse bouwreus Philipp Holzmann in te lijven, is afgeketst. Heijmans kon het met de curatoren van het Duitse bedrijf niet eens worden over de herfinanciering. Dat de overname niet doorgaat, is een flinke domper voor het Brabantse bedrijf.

De gesprekken zaten de afgelopen twee weken al in het slop. Financieel specialisten wezen er afgelopen maandag al op dat de kansen aan het slinken waren voor Heijmans.

De Brabanders verschenen begin dit jaar zelfverzekerd in het strijdperk. Toen bouwreus Philipp Holzmann definitief omviel, zag het Nederlandse bedrijf zijn kans schoon. Er werd begonnen met een mediaoffensief. Het bedrijf zou direct een plek op de Europese kaart veroveren met de overname van gezonde onderdelen van het failliete Holzmann. Binnen enkele weken was er al succes met de definitieve overname van de Holzmann-onderdelen Dubbers Malden en Franki Grundbau. Daardoor kwamen de gesprekken in een stroomversnelling. Maar de hobbels bleken uiteindelijk onoverbrugbaar.

Met de Duitse banken werd geen overeenstemming bereikt over de herfinanciering van de over te nemen Holzmann-bedrijven. Heijmans wilde de activa van de over te nemen onderdelen onderbrengen in een nieuwe onderneming met de naam Holzmann. Normaal wordt in die herfinanciering zo'n 70% vreemd vermogen gestoken en circa 30% eigen vermogen. Maandagavond bleek het gat tussen de voorstellen van Heijmans en de verlangens van de Duitsers echter onoverbrugbaar. Het verschil tussen de onderhandelingspartners bedraagt enkele tientallen miljoenen euro's.

"Daardoor werd ons risicoprofiel te groot", licht woordvoerder Fons van Lith van Heijmans toe. "We hielden er al rekening mee dat ons risicoprofiel zou groeien door de overname van de Holzmann-onderdelen. Maar het mocht niet té groot worden."

Verder mislukten de gesprekken doordat Heijmans niet het exclusieve recht werd gegund voor het gebruik van de merknaam Holzmann in Duitsland en Nederland.

Voor de betrokken 3200 werknemers van Holzmann is het afketsen van de overname buitengewoon zuur. Door het afhaken van Heijmans is hun toekomst onzeker. De Brabanders wilden 1000 Holzmann-werknemers een nieuwe werkomgeving bieden.

Volgens de curatoren van de Duitse bouwer worden nu de gesprekken hervat met andere potentiële overnemers. Verwacht wordt echter dat een andere overnemer niet zo'n grote deal als Heijmans wil sluiten.

Analisten liepen gisteren echter de polonaise. "Van onzekerheden en risico's houden beleggers en analisten niet. Ik ben blij dat ze niet in die risicovolle markt stappen. Het geeft aan hoe voorzichtig Heijmans is met het aangaan van risico's", zei Michael Roeg van effectenbank Cheuvreux.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.