De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  G8-top in teken
vredesvoorstel VS

   
 

KANANASKIS - Officieel staat het Midden-Oosten niet op de agenda, maar na president Bush' controversiële rede van maandag zal de G8-top die vandaag begint in het Canadese Kananaskis, ver weg in de Rocky Mountains, niet door veel anders worden bepaald.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
De Canadesre premier Chrétien wordt in Calgary verwelkomd door Chief Aaron Young van de Chiniki First Nation. (Foto: AP)
De tweedaagse bijeenkomst van de leiders van de zeven rijkste industrielanden ter wereld en Rusland staat officieel in het teken van de oorlog tegen het terrorisme, de (stagnerende) wereldeconomie en lastenverlichting voor 's werelds armste continent Afrika. De langverwachte - en maandag eindelijk uitgesproken - rede van de Amerikaanse president over het Midden-Oosten gooit de agenda echter radicaal om.

In zijn rede sprak Bush zich uit voor het creëren van een Palestijnse staat binnen drie jaar, echter zonder het leiderschap van Jasser Arafat. Dit voorstel is met de nodige scepsis onthaald in de Arabische landen en stuit ook diverse Europese leiders tegen de borst. Arafat is namelijk democratisch gekozen, zo is de redenering.

De Britse premier Blair, normaliter Europa's trouwste bondgenoot van de VS, verwelkomde Bush' inspanningen voor vrede in het Midden-Oosten, maar hij benadrukte dat de Palestijnen het recht hebben om hun eigen leider te kiezen.

Een ander punt dat door Bush' westerse collega's naar voren zal worden gebracht is de vermeende unilateralistische koers die de VS varen en dan met name ten aanzien van de handel. Premier Chrétien van Canada, gastheer van de top, noemde het besluit van de VS om de landbouwsubsidies voor de eigen boeren met miljarden dollars te verhogen, vorige week "krankzinnig".

Terwijl Bush de subsidies fors opschroefde, zei hij tegelijkertijd voorstander van vrijhandel te zijn. Door de staatssteun aan boeren, ook de EU 'sponsort' haar boeren flink, hebben bijvoorbeeld Afrikaanse boeren nauwelijks kansen om hun producten op de westerse markten af te zetten, zo klinkt de kritiek van de hulporganisaties.

De veiligheidsmaatregelen rondom de top zijn enorm en de duurste ooit getroffen. Dit alles met in het achterhoofd de vorig jaar desastreus verlopen G8-top in de Italiaanse havenstad Genua, waar zelfs een anti-globalist om het leven kwam door politiekogels, en natuurlijk de sowieso verscherpte veiligheidsmaatregelen na 11 september.

De top wordt speciaal belegd in het afgelegen en makkelijk te beschermen afgelegen oord Kananaskis. Alles wordt gedaan om te voorkomen dat er weer gewelddadige protesten zoals in Genua uitbreken. Zondag werd in Calgary de eerste, geweldloos, verlopen demonstratie gehouden. Mocht er tòch geweld uitbreken, dan zullen de wereldleiders er in ieder geval geen enkele last van hebben, zij zitten hoog en droog in de Rocky Mountains.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.