De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Argentijnse ijsbreker op
weg naar ingeklemd schip

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De Argentijnse ijsbreker Almirante Irízar is gisteren uit Buenos Aires vertrokken voor een reis van bijna 8000 kilometer naar het pakijs in de buurt van de Antarctische Gough-archipel waarin een Duits schip met 108, meest Russische opvarenden, aan boord al twee weken vastzit. De ijsbreker neemt 80 ton levensmiddelen en reddingsmaterialen mee, naast 800 kubieke meter brandstof en twee helikopters. De Almirante Irízar zal volgens haar kapitein Raúl Benmuyal zeker tot 10 juli nodig hebben om de Zuidelijke IJszee te bereiken.

De laatste satellietfoto's laten zien dat het oceanografische onderzoeksschip Magdalena Oldendorff door het aanwassende pakijs steeds verder verwijderd raakt van open water. Het tussen de ijsschotsen ingeklemde vaartuig is inmiddels al omringd door een ijsvlakte met een doorsnee van ruim 400 kilometer.

De toestand aan boord is penibel. Via de kortegolfradio liet de bemanning van de Magdalena Oldendorff weten dat zowel de voorraad levensmiddelen als brandstof voor de verwarming ten einde raakt. De stemming onder de opvarenden bereikte een nieuw dieptepunt toen drie dagen geleden de laatste sigaret in rook opging.

Wanneer de in dit jaargetijde uitzonderlijk ruige weersomstandigheden in de Zuidelijke IJszee het toestaan, wil de Argentijnse ijsbreker het Duitse vaartuig met helikopters proberen te bevoorraden. Volgens de Argentijnse marine zal het breken van een vaargeul minstens een maand vergen. De in Finland gebouwde Almirante Irízar is de enige ijsbreker van formaat in Zuid-Amerika en kan zich al beukend een weg banen door tot aan zeven meter dik ijs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.