De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vluchtvertrgingen
gemiddeld half uur

   
 

door Marjolein van der Gaag DEN HAAG - Nederlanders die op vakantie gaan naar Turkije lopen het meeste kans dat hun vlucht vertraging oploopt. Turkije-gangers moesten vorige zomer op luchthaven Schiphol als gevolg van oponthoud gemiddeld meer dan een half uur wachten voordat hun vliegtuig opsteeg.

Dat blijkt uit cijfers van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) over de zomermaanden van 2001.

Als gevolg van de aanslagen op 11 september staat de Verenigde Staten met een gemiddelde vertraging van 30 minuten op de tweede plaats. Daarna volgen Griekenland en Spanje. Nederlanders, die hier vakantie wilden gaan vieren, kregen vorige zomer met gemiddeld 25 minuten vertraging te kampen. De vierde plaats is voor Portugal.

Strakke planning

Hoewel het cijfers betreffen van vorig jaar, kan H. Ritman van reisorganisatie TUI (onder andere Arke en Holland International) zich voorstellen dat ook dit zomerseizoen vluchten naar deze landen de meeste vertragingen zullen oplopen. "Het gaat om bestemmingen waar veel op wordt gevlogen. En vluchten worden ook steeds strakker op elkaar gepland. Als er dan een vertraging ontstaat, krijg je snel een file-effect", aldus de directeur inkoop vliegverkeer, die er op wijst dat de VS deze zomer hoogstwaarschijnlijk niet in het rijtje zal voorkomen. "Dat moet vorig jaar alles te maken hebben gehad met 11 september."

Dat Turkije bovenaan het vertragingenlijstje staat van vorige zomer wijt Ritman aan de mentaliteit bij een aantal Turkse luchtvaartmaatschappijen. "Sommigen nemen het niet zo nauw met de planning. Het gebeurt daar regelmatig dat vluchten plotseling een dag van tevoren worden omgegooid en dat heeft z'n gevolgen."

Schiphol Airport gaat er overigens vanuit dat de vertragingen deze zomer aanzienlijk zullen teruglopen. Zo wijst een woordvoerster erop dat per 24 januari het Europese luchtruim is verruimd. De verticale ruimte tussen vliegtuigen hoeft nu nog maar 300 meter te zijn tegenover 600 meter in het verleden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.