De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Romeinse schatvondst
op akker in Vollenhove

   
 

AMSTERDAM - Op een akker in Vollenhove is een schat aan Romeinse munten gevonden. Het gaat om 60 vrijwel nog gave, gouden, zilveren en bronzen munten die zaten in een gebarsten pot. Vinder is de uit Amerika afkomstige en in Emmeloord woonachtige Robert McDonald (42).

Hij deed zijn vondst met behulp van een metaaldetector. De vinder heeft zijn Romeinse schatvondst officieel aangemeld bij Het Koninklijk Penningkabinet.

Ophoging

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Robert Mc Donald (42), toont een deel van de Romeinse schat die hij vond op een akker langs de IJssel bij Vollenhove. De pot waarin de munten zaten, is in het bezit van de eigenaar van de akker, een boer die voorlopig onbekend wenst te blijven. (Foto: Friedlander)
In een eerste reactie laat de heer Bouke Jan van der Veen, deskundige van Het Koninklijk Penningkabinet weten pas een uitspraak te willen doen over de waarde van de Romeinse schat als de vinder met de complete vondst, inclusief pot, op de proppen komt.

Robert deed zijn vondst op 3 juni jongstleden: ,,Ik ging die ochtend al vroeg op pad in de omgeving van Kuinre en Vollenhove waar door het landschap een terpachtige ophoging loopt.

Toen ik bezig was op een akker vlakbij de oever van de IJssel, was het raak. Ik zette mijn schop in de grond en zag de pot; een prachtig bewerkte pot. Het kostte moeite om de pot boven de grond te krijgen. Die was heel zwaar en aan de bovenkant gebarsten. Toen zag ik de munten schitteren. Ik heb mijn vondst aan de boer laten zien. Hij zei 'Tja, die zijn oud, dat kan je wel zeggen...'

,,We besloten de schat te verdelen. De boer wilde de pot wel hebben met nog een tiental munten. De rest heb ik meegenomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.