De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Superstunt Senegal
   
 

OITA - De enige overgebleven deelnemer op het WK die was voorbestemd voor de definitieve doorbraak van het Afrikaanse voetbal rekende af met de veronderstelling dat aanvallend voetbal op basis van individuele kwaliteiten niet meer zou lonen. De technisch vaardige eenlingen van het debuterende Senegal schaarden zich via een late zege op het stugge maar hechte collectief van Zweden (2-1) bij de beste acht ploegen van de wereld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
De grote onbekende Henri Camara - hier op de schouders bij teamgenoot Pape Thiaw - kan het niet geloven. (Foto: AP)
Henri Camara rekende via twee treffers af met de gedachte dat het hedendaags interlandvoetbal is verworden tot een spelletje waarin niet de beste spelers maar de sterkste ploeg de boventoon voert. Eenmaal in balbezit startte de spits van het Franse Sedan een actie. Twee keer met succes. Een klein half uur na de openingstreffer van Henke Larsson passeerde hij doelman Hedman voor de eerste keer. In de veertiende minuut van de eerste helft van de verlenging was de aanvaller opnieuw succesvol.

De teleurgestelde Zweden erkenden na afloop nog nooit van Camara te hebben gehoord. De matchwinner vond het evenals zijn dolgelukkige ploeggenoten allemaal wel best. Na de zege op titelverdediger Frankrijk was nu ook de bedwinger van de beoogde nieuwe wereldkampioen Argentinië verslagen.

Senegal wil echter meer. Na de onverwacht snelle uitschakeling van Kameroen, Zuid-Afrika, Nigeria en Tunesië wil de laatste overgebleven Afrikaanse deelnemer de eer van het voetbalgekke continent dat zo graag eens een WK wil organiseren zo lang mogelijk verdedigen. Voor feesten is geen tijd verzekerden bondscoach Metsu en spelers. Zaterdag in Osaka wacht in de kwartfinale alweer de winnaar van het duel tussen Japan en Turkije.

De overwinning van Senegal was verdiend. Zweden imponeerde alleen in de openingsfase. Het stugge collectief uit Scandinavië had zonder de geblesseerde Ljungberg vervolgens geen antwoord op het onvoorspelbare aanvalspel van Senegal dat niet kon beschikken over de geschorste Fadiga en Diao.

"We maakten fouten die we normaal niet maken", analyseerde bondscoach Lars Lagerback van Zweden. "We hebben tijdens onze drie groepswedstrijden heel veel moeten geven. Dat zag je vandaag. In de tweede helft en verlenging ging het allemaal weer beter. Ook in de afwerking waren we echter slordig."

Zweden kreeg in de tweede goede mogelijkheden op een tweede treffer. Invaller Zlatan Ibrahimovic van Ajax stuitte op doelman Sylva. Anders Svensson was bijna de eerste maker van de zogenoemde golden goal van het toernooi. Na een prachtige actie schoot hij echter in de verlenging op de paal. Even later besliste Camara het duel wel.

Waar Frankrijk, Argentinië en Portugal zich stuk liepen op een hecht collectief was Senegal de goed georganiseerde tegenstander uiteindelijk wel de baas. De individuele acties werden af en toe te ver doorgevoerd. En de Afrikanen waren soms gemeen in de duels.

Op basis van het vertoonde spel was de overwinning op Zweden echter wel verdiend. "Steeds meer mensen zijn getuige van de geboorte van een groot team", sprak bondscoach Metsu na afloop. "In het begin moesten we de mensen overtuigen dat we niet het Jamaica van het WK zouden worden. Nu moeten ze ons echt serieus gaan nemen. Zweden was alleen in het begin beter. Dat is geen schande, ze hadden ook van Argentinië gewonnen."

Zweden - Senegal 1-2 (1-1) n.v. 11. Larsson 1-0, 37. Henri Camara 1-1, 104. Henri Camara 1-2. Scheidsrechter: Aquino (Par). Toeschouwers: 39.747. Gele kaart: Coly, Thiaw (Senegal).

Zweden: Hedman; Mellberg, Mjällby, Jakobsson en Lucic; Alexandersson (76. Ibrahimovic), Anders Svensson, Linderoth en Magnus Svensson (99. Jonson); Larsson en Allbäck (64. Andersson).

Senegal: Sylva; Coly, Malick Diop (65. Beye), Cisse en Diatta; Daf, Bouba Diop, Thiaw en Faye; Henri Camara en Diouf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.