D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Iker Casillas de held van Spanje

door Valetijn Driessen

SUWON - De Ierse doelman Shay Given had erover gedroomd en pas nog over gesproken; hij hoopte op een heldenrol bij een strafschoppenserie op het WK. Gisteren in het Zuid-Koreaanse Suwon had de dag van de 26-jarige Given moeten worden toen de tweestrijd van Spanje en Ierland in de achtste finales na 120 minuten op 1-1 eindigde. Eindelijk zou hij dan in de voetsporen treden van de legendarische Paddy Bonner, die Ierland twaalf jaar geleden op het WK in Italië door de achtste finales sleepte in de strafschoppenserie tegen Roemenië. ,,Ik keepte hele dagen op straat en stelde me altijd voor dat ik Bonner was, die de beslissende strafschop pakte," sprak Given vooraf vertederend.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
De Spanjaarden vieren feest. (Foto: REUTERS)
Achteraf is het geen voorzienigheid gebleken van de doelman van Newcastle United. Het werd de avond van Iker Casillas. De jonge Madrileen, ooit door Leo Beenhakker als jeugdspeler bij Real binnengehaald, werd Spanjes held omdat hij slechts driemaal capituleerde voor in totaal zeven Ierse strafschoppen. Given restte niets anders dan de troostende omhelzing en opbeurende woorden van de Ierse keeperstrainer: Pat Bonner.

Alles had Given gedaan wat in zijn mogelijkheden lag, maar zoveel slechte penalty's van z'n ploeggenoten kon de doelman onmogelijk compenseren. Ian Harte, tijdens de wedstrijd, en Matt Holland, David Connolly en Kevin Kilbane in de strafschoppenserie, leden aan de Nederlandse ziekte. Na Portugal stapt Ierland vandaag op het vliegtuig naar huis, waarmee de twee landen, die Oranje de weg versperden naar Azië al voor het toernooi in de beslissende fase komt, zijn uitgeschakeld.

Nee, dan Iker Casillas. De jonge goalie heeft een moeilijk jaar achter de rug bij Real Madrid. Op zijn negentiende won hij de Europa Cup I en groeide uit tot een fenomeen in de Spaanse hoofdstad. Hij draaide namelijk in één klap het vooroordeel de nek om dat Real Madrid niet over goede keepers beschikt en daarom altijd de doelmannen moet kopen. Casillas bleek een natuurtalent uit eigen opleiding. Alleen kon hij volgens trainer Vicente del Bosque de weelde niet altijd even goed dragen. Afgelopen seizoen verloor hij z'n plaats onder de lat in Santiago Bernabeu aan de heel middelmatige ballenvanger César Sanchez.

Waar Del Bosque het vertrouwen opzegde in Casillas, liet de Spaanse bondscoach Jose Antonio Camacho hem gewoon staan. Ongeacht of hij wel of niet speelde bij zijn club. Casillas had het nationale elftal nog nooit in de steek gelaten in tegenstelling tot Santiago Canizares, die op EURO 2000 faalde en zichzelf voor dit WK uitschakelde door een fles parfum op z'n voet te laten vallen.

Bondscoach Camacho kreeg het geschonken vertrouwen aan de jonge Madrileen gisteren terugbetaald. Al is Casillas niet kieskeurig. Want toen hij in de finale van de Champions League met Real Madrid tegen Bayer Leverkusen vlak voor tijd inviel, redde hij de Spaanse titelhouder van een afgang. Met zeker drie fantastische, bijna onmogelijke reddingen, hield hij de 2-1 voorsprong vast voor Real Madrid.

Na de 1-0 voorsprong voor Spanje in de achtste minuut door een treffer van Fernando Morientes beleefde Casillas z'n eerste hoogtepunt in de 62e minuut. Spanje had de wedstrijd stevig in handen. Ierland viel met man en macht aan, maar kon geen vuist maken. Zelfs niet met Niall Quinn in het team. Fernando Hierro hield hem goed in bedwang. Alleen de aalgladde linkspoot Damien Duff ontsnapte soms met zijn heerlijke passeerbewegingen aan de Spanjaarden. Juanfran trok na ruim een uur aan de noodrem. Casillas keerde de strafschop van Harte en zag Kilbane de rebound naast schieten.

In de 90e minuut durfde scheidsrechter Anders Frisk het aan de bal voor de tweede maal op de Spaanse kalkstip te leggen. De Zweed floot goed en de wisselwerking met zijn grensrechters viel uitstekend te noemen. Geen enkele keer zaten z'n assistenten er naast in een dozijn buitenspelgevallen, terwijl spelers als Raul, Morientes en Luis Enrique altijd op het randje spelen. Vond Frisk een overtreding van Carles Puyol op Quinn te zwaar voor een strafschop; toen Hierro daarna voortijdig shirtje wilde ruilen met de Ierse invaller wees de Zweed wel naar de stip. Robbie Keane sleepte er een saaie verlenging uit, omdat hij Casillas wel passeerde. Spanje speelde de extra tijd met tien man door het geblesseerd uitvallen van David Abelda.

In de penaltyserie na 120 minuten liet Keane de Spaanse goalie opnieuw kansloos. Alleen was Casillas daarna drie Ierse ploeggenoten van Keane de baas en hielp Spanje daarmee sinds 1994 opnieuw aan een plaats in de kwartfinales van het WK. Waardoor op maandag 16 juni niet Shay Given als volksheld van Ierland door het leven gaat, maar die rol is weggelegd voor Iker Casillas in Spanje.

Spanje mist in de kwartfinale tegen Zuid-Korea of Italië zeker middenvelder David Albelda. Hij liep in de wedstrijd tegen Ierland een liesblessure op en onderging al onderzoeken in een ziekenhuis in Seoul. Spits Raúl liep ook een lieskwetsuur op, maar coach José Antonio Camacho rekent wel op hem.