De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bruggink snel volwassen

Van onze paardensportmedewerker

   
 

HOOFDDORP - Gert Jan Bruggink (21) is in Hoofddorp tot nieuwe Nederlands kampioen bij de springruiters gekroond. Met zijn elfjarige paard Joël nam hij in de laatste beslissende wedstrijd de leiding over van de kampioen van vorig jaar, Angelique Hoorn met Hascal, en gaf die minimale voorsprong niet meer uit handen. Derde werd Mark Houtzager met zijn paard HBC Jacomar.

Het Nederlands kampioenschap had een verrassende ontknoping en bleef spannend tot de laatste rit. Gert Jan Bruggink werd vorig jaar met Joël al Europees kampioen bij de Young Riders (18-21 jaar) en had de smaak te pakken toen hij bij de senioren in beeld kwam. Hij maakte vorig jaar deel uit van het Nederlandse team dat in Madrid de finale van de landencompetitie won. In maart van dit jaar reed hij zijn paard naar de tweede plaats in de Grote Prijs van Indoor Brabant en nu is er de Nederlandse titel bij de senioren.

Toch blijft de ruiter uit Twente op zijn tellen passen, temeer daar hij afhankelijk is van maar één paard van die klasse. "Ik ben nog jong en kom pas kijken, maar de wereldkampioenschappen in september in het Zuid-Spaanse Jerez lonken. Ik zal in ieder geval mijn best doen er straks bij te zijn in het Nederlandse team. Eerst rijd ik in juli met Joël nog tijdens het internationale concours in Geesteren, daarna zien bondscoach Bert Romp en ik wel verder. Ik moet niets overhaasten", aldus de kampioen.

Angelique Hoorn verloor de titel door eigen toedoen. "Het was mijn dikke schuld. In de eerste ronde van de beslissende wedstrijd reed ik Hascal te mat. Dat leverde een dure fout op", zei zij na afloop. De bronzen medaillewinnaar, Mark Houtzager, kon alleen maar tevreden zijn. "Ik kwam helemaal van achter uit het klassement en dan nog derde worden. Dat is te gek."

Wederom ontbraken nogal wat ruiters tijdens de nationale titelstrijd. Een aantal kwam aan de start op concoursen in het buitenland. Daar was in Hoofddorp het nodige over te doen. De internationale ruiterbonden onder de paraplu van de Fédération Equestre Internationale (FEI) zijn al lang bezig één datum te vinden, waarop jaarlijks overal de nationale kampioenschappen tegelijk worden gehouden, zodat alle ruiters en hun beste paarden aan de start staan. Aanvankelijk leek begin juli de oplossing, maar nu heeft Zweden, vanwege het concours in Falsterbö, alsnog roet in het eten gegooid.

Hoofddorp. NK springruiters.Tabel A, 1.60 m, twee manches, met barrage, derde onderdeel NK: 1. Houtzager/Jacomar 0-36,91, 2. Bruggink/Joel 8-36,68, zonder barrage: 3. Ben Schröder/Agrovorm's Maria Callas 4,50, 4. Thijssen/Casaya's la Pomme 8, 5. Hoorn/Hascal 8,25, 6. Olsmeyer/Londomtimes 8,50, 7. Voorn/Tinello Corona 12,00, 8. Van der Schans/Broere VDL Atlantic 12,25, 9. Albert Zoer/Lowina 16,00-62,80, 10. Van Asten/Luciano 16,00-64,17.

Eindstand: 1. Bruggink 12,75, 2. Hoorn 12,78, 3. Houtzager 15,58, 4. Ben Schröder 17,83, 5. Voorn 19,24, 6. Thijssen 20,44, 7. Olsmeyer 20,59, 8. Klomp 28,39, 9. Albert Zoer 28,40, 10. Van der Vleuten/Goldenbridge 32,00.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.