De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië dreigt betaling aan het IMF stop te zetten

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De Argentijnse regering heeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) de wacht aangezegd. Wanneer er medio volgende maand nog steeds geen overeenkomst is gesloten met het instituut over de herfinanciering van bestaande schulden en de toekenning van nieuwe noodkredieten, zal de regering in Buenos Aires ook de betaling van de lopende verplichtingen aan het IMF en andere multilaterale instellingen stopzetten. Eerder dit jaar staakte Argentinië de aflossing van kredieten verstrekt door commerciële banken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
ROBERTO LAVAGNA ... niet eindeloos met IMF onderhandelen ... (Foto: AFP)
Minister Roberto Lavagna (Economische Zaken) zei gisteren dat de scherpe daling van de valutareserve van het land een voortzetting van de betalingen aan het IMF onmogelijk maakt. De bewindsman verklaarde dat de regering minimaal $10 miljard aan deviezen bij de centrale bank in kas wil houden. Eind vorige week zakte de valutavoorraad iets onder dit bodembedrag.

"We kunnen het ons niet permitteren om eindeloos met het IMF te onderhandelen. De regering heeft inmiddels de directie van het fonds in Washington gewaarschuwd dat zij niet bereid is om de valutareserve aan te wenden voor de betaling van de aflossingsverplichtingen", aldus Lavagna.

Op 14 juli moet Argentinië een bedrag van $750 miljoen aflossen aan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Drie dagen later is een som van een miljard dollar verschuldigd aan het IMF.

Hoewel de IMF-directie vorige week opnieuw een economische missie naar Buenos Aires stuurde met de opdracht Argentinië's overheidsfinanciën te inspecteren, ligt een vergelijk over een hervatting van de financiële steun aan het noodlijdende land nog niet in het verschiet. Het Argentijnse parlement heeft herhaaldelijk geweigerd akkoord te gaan met de extra bezuinigingen en economische hervormingen die het IMF verlangt.

IMF-directeur Horst Köhler gaf eind vorige week toe dat de aanhoudende crisis in Argentinië niet langer zonder gevolgen blijft voor de omringende landen. Zo moest de instelling vorige week Brazilië met een noodkrediet van $10 miljard te hulp schieten om de koers van de Braziliaanse munt voor een vrije val te behoeden. Eerder was het IMF al Uruguay te hulp geschoten met een lening van $3 miljard. Om de 'besmetting' te beteugelen wil het IMF dat Argentinië meer en vooral beter werk maakt van het stabiliseren van de koers van de peso. De kwakkelende Argentijnse munt heeft in vijf maanden tijd reeds 70% van zijn waarde verloren.

Hoewel de Argentijnse president Eduardo Duhalde zich bereid verklaarde de peso te behoeden voor verdere ontwaarding, zei hij de hoop op een kapitaalinjectie door het IMF reeds bijna te hebben opgegeven. "We moeten waarschijnlijk alleen verder. Dat zal enerzijds het economische herstel aanzienlijk vertragen, maar anderzijds bijdragen tot het versterken van onze collectieve wil om een welvarend Argentinië te bouwen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.