De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bouwer Heijmans stapt in risicovolle Duitse markt

door Richard van de Crommert

   
 

AMSTERDAM - Heijmans maakt definitief zijn entree op de Duitse markt. De bouwonderneming neemt ongeveer eenderde deel over van de failliete Duitse reus Philip Holzmann. Heijmans maakt deze week de details van de overeenkomst bekend. De afgelopen weken heeft de Brabantse bouwer gebruikt om de boeken van Philip Holzmann door te nemen, en de financiering te regelen.

De afgelopen maanden werd met de Duitsers op deelgebieden al overeenstemming bereikt over de overname. Deze is in omvang vergelijkbaar met de acquisitie van het Nederlandse bouwbedrijf IBC door Heijmans in 2000. Een dezer dagen zal Heijmans-bestuursvoorzitter Joop Janssen definitief bekendmaken drie Holzmann-ondernemingen over te nemen. Het betreft de vestigingen in Frankfurt, Düsseldorf en München.

Verwacht wordt dat Heijmans zo'n kleine €500 miljoen omzet koopt uit de Holzmann-boedel. De over te nemen bedrijven bieden werk aan ruim 1000 man personeel.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Heijmans vandaag met een mededeling naar buiten zou komen over de aankoop van de Holzmann-delen. Maar de gesprekken met de banken in Duitsland duren langer dan verwacht.

Analisten zullen vooral letten op hoe groot de risico's zijn die Heijmans bereid is te nemen. Want de Duitse markt is op zijn zachtst gezegd 'verziekt', zo stelt een analist. "Er wordt flink op prijs geconcurreerd door de overcapaciteit, die al meer dan acht jaar heerst. En als er iets misgaat, vliegen de claims en aanvullende eisen om de oren van de bouwbedrijven. Het heeft HBG de afgelopen jaren klauwen vol met geld gekost. Het klinkt allerminst aantrekkelijk."

Heijmans is in Duitsland al één keer tegen de lamp gelopen. Een half jaar geleden kondigde de Brabantse bouwer de overname aan van het Duitse Martin Wurzel. Er werden gouden bergen beloofd. Het bedrijf zou winstmarges van bijna 10% boeken. Maar een boekenonderzoek prikte de Duitse luchtballon door. In februari van dit jaar werd de aankoop afgeblazen.

"Heijmans stort zich in een avontuur waarvan nog allerminst zeker is hoe het afloopt", waarschuwt analist Timmo van de Bunt (ING Barings). "Ze moeten verdomd goed onderzoeken wat ze kopen, en alleen de krenten uit de Holzmann-pap halen."

Het boekenonderzoek is cruciaal. "Ik hoop dat Heijmans er de tijd voor heeft genomen. Vaak is er onvoldoende tijd om alles in detail te bekijken. Daardoor kunnen er alsnog lijken in de kast worden gevonden", stelt een andere analist van een Amsterdams effectenkantoor.

Analist Reinier Westeneng (SNS Securities) is eveneens kritisch. Hij richt zijn blik vooral op de winstgevendheid van de lopende projecten en de grootte van de orderportefeuille.

Als vuistregel geldt dat de orderportefeuille van een bouwonderneming goed moet zijn voor ten minste één jaar omzet. In Duitsland is dat moeilijk. Zo heeft Hollandsche Beton Groep (HBG) in Duitsland een orderboek van €700 miljoen bij een jaaromzet van €930 miljoen. "Geen gezonde verhouding", vinden analisten.

Naast de hoogte van de orderportefeuille zal Heijmans inzicht moeten geven in de winstgevendheid daarvan. "Als dat redelijk goed zit, dan is het grote wachten begonnen. De Duitse bouwmarkt zal ooit moeten aantrekken. Maar wanneer dat gebeurt, is nog steeds onduidelijk", aldus analisten.

Over een paar jaar wil Heijmans winstmarges halen van 5%. Die zijn volgens Westeneng echter alleen mogelijk als het herstel inzet. Want de winstgevendheid van de over te nemen Duitse bedrijven is beperkt. "Een bouwbedrijf kan onder de huidige omstandigheden in Duitsland hoogstens matig renderend opereren."

Maar misschien heeft Heijmans geluk. "De hoop is gevestigd op het WK Voetbal van 2006 in Duitsland. Gehoopt wordt dat er daardoor investeringen in de infrastructuur loskomen", aldus Westeneng. "Janssen zal duidelijk moeten maken wanneer hij denkt dat de Duitse markt structureel zal aantrekken."

Al met al vinden analisten dat Heijmans vijf à zes keer de winst mag betalen voor de Holzmann-bedrijven.

Heijmans zal deze week ook bekendmaken dat het voor de Benelux, Duitsland en Oostenrijk de rechten op de merknaam Philip Holzmann heeft verworven. De Duitse activiteiten van Heijmans zullen worden voortgezet onder deze naam.

De overname van de Holzmann-onderdelen komt overigens op een merkwaardig moment. Vandaag begint in Duitsland namelijk de massaalste bouwstaking ooit. De Duitse bouwbond is van plan zwaar en langdurige te staken. Het zal naar verwachting de Duitse bouwsector de komende weken volledig ontwrichten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.