De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hegemonie Chirac
nu onaantastbaar

Van onze correspondent

   
 

PARIJS - President Jacques Chirac heeft zijn hegemonie in de Franse politiek op ondubbelzinnige wijze bevestigd. Zijn centrumrechtse coalitie behaalde gisteren in de slotronde van de parlementsverkiezingen een monsterzege. UMP, UDF en DVD wonnen in totaal 395 van de 577 zetels tellende Nationale Assemblee.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x287, 18kb)
Een non wacht in het Noord-Franse Caen bij de stemhokjes. De opkomst bij de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen was gisteren bedroevend laag. (Foto: EPA)
Alleen al de Unie voor de Presidentiële Meerderheid (UMP) van Chirac heeft zijn doel waargemaakt door met 365 zetels de absolute meerderheid te krijgen in de Franse equivalent van de Tweede Kamer. Op basis van deze uitslag zal de aanvankelijk tot interim-premier benoemde Jean-Pierre Raffarin aanblijven.

Het Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen stond daarentegen met lege handen. Net als bij de vorige parlementsverkiezingen heeft de extreemrechtse politicus, die bij de presidentsverkiezingen eind april nog op de tweede plaats eindigde door de socialistische kandidaat Lionel Jospin verrassend te verslaan, geen enkele zetel in de wacht weten te slepen. De politieke carrière van Le Pen, die donderdag 74 wordt, lijkt daarmee beëindigd.

Evenals in de eerste verkiezingsronde hield ook gisteren een recordaantal Fransen de stembus voor gezien. De opkomst van slechts 62 procent is nog minder dan in de eerste ronde vorige week, die al een dieptepunt was in de naoorlogse Franse parlementaire geschiedenis.

Desillusie

Met name het linkse electoraat liet het gisteren afweten, wat resulteerde in slechts 160 zetels voor de socialistische partij (PS). Het echec van de socialistische presidentskandidaat Lionel Jospin heeft bij diens aanhang geleid tot een algemeen gevoel van desillusie in het Franse politieke stelsel. De PS is naarstig op zoek naar een nieuw boegbeeld, die progressief Frankrijk over vijf jaar weer aan de macht moet brengen.

Ronduit verrassend was de nederlaag van de socialistische oud-minister en burgemeester van Lille, Martine Aubry. De dochter van voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, die tot voor kort werd genoemd als een van de belangrijkste kandidaten voor het premierschap, werd verslagen door UMP-lijsttrekker Sebastien Huyghe.

Eveneens onverwacht was het zetelverlies van Jean-Pierre Chevènement van de Volksbeweging (MDC).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.