De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Israël start met bouw
hek langs Westoever

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Israël is gisteren begonnen met de bouw van een hekwerk dat moet verhinderen dat Palestijnse zelfmoordenaars het land binnenkomen. De aanleg van de van elektronische sensoren voorziene afscheiding is omstreden bij zowel Palestijnen als joodse kolonisten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x600, 44kb)

De Palestijnen zeggen dat Israël zo nog meer van hun land zal bezetten en dat daarnaast de economische dwangbuis waarin de Palestijnen zich bevinden nog eens extra wordt aangetrokken. Bovendien wordt door het 'elektrische gordijn' ook Oost-Jeruzalem, voor de Palestijnen hun toekomstige hoofdstad, van de Palestijnse Westoever afgegrendeld en wordt de al geringe bewegingsvrijheid op Palestijns gebied nog eens verder verminderd.

Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat tracht Israël de Palestijnse gebieden zo onder te verdelen in kleine kantons en wordt "er een apartheidsysteem gecreëerd dat erger is dan het in Zuid-Afrika was".

De kolonisten menen dat ze door de aanleg van de elektronische grens van het moederland worden afgesloten en dat de veiligheid van de nederzettingen op Palestijns gebied daardoor gevaar lopen. Bovendien speelt er de ideologische kwestie: de kolonisten menen dat al het land van Israël hen op bijbelse gronden toebehoort. Door nu een lijn te trekken, zou de Israëlische regering in feite een Palestijnse staat erkennen, zo redeneren zij.

Desondanks toont de defensieminister Benjamin Ben Eliezer zich gisteren een tevreden man toen hij nabij de Palestijnse stad Jenin de werkzaamheden in ogenschouw nam. "Iedere dag zonder afscheiding kost meer Israëlische levens", aldus de ministers. Het is de bedoeling dat de afrastering van het Salem-checkpoint na Jenin in het noorden zo'n 130 kilometer zuidwaarts zal lopen tot Kfar Kassem. De kosten worden op ongeveer een miljoen dollar per kilometer geschat.

Populair

De aanleg van het hekwerk is ondanks de protesten van de kolonisten zeer populair onder de Israëlische bevolking. Uit opiniepeilingen blijkt dat ruim 80 procent achter de aanleg staat. Gehoopt wordt dat het hek enige bescherming biedt tegen terroristische aanslagen. Voorstanders van de afrastering wijzen erop dat vanuit de Gazastrook, waar zo'n hekwerk al jaren omheen is geplaatst, nauwelijks aanslagen zijn gepleegd. Ze verwijten de regering van premier Ariel Sjaron een scheidingssysteem te lang achterwege te hebben gelaten uit politieke overwegingen. Dit om het rechtse blok binnen de regering niet tegen zich in het harnas te jagen.

Overigens heeft Sjaron gisteren tijdens het kabinetsberaad verklaard dat het nog te vroeg is voor een Palestijnse staat. De juiste condities daarvoor zouden nog niet aanwezig zijn. Eerder had de Amerikaanse president George W. Bush wel gepleit voor de Palestijnse onafhankelijkheid.

Ondertussen gaat het geweld gewoon door. Een Palestijnse man werd gisteren nabij Nabloes doodgeschoten door het Israëlische leger. Volgens de Israëli's negeerde de man een stopteken. Zaterdag werden twee Israëlische soldaten gedood en raakten vier anderen gewond bij een aanslag bij de nederzetting Dugit in het noorden van de Gazastrook. De actie is opgeëist door de militante Hamas-beweging.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.