De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Weduwe Arkan treedt op
voor uitzinnige menigte

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Radicaal Servisch nationalisme is nog bij lange na niet verdwenen met de uitlevering van Slobodan Milosevic aan het Haagse VN-tribunaal. Liefst 80.000 uitzinnige Serviërs vulden zaterdag het stadion van Rode Ster Belgrado voor een drie uur durend concert van Ceca Raznatovic, de weduwe van de drie jaar geleden vermoorde oorlogsmisdadiger en huurling van Milosevic, Zeljko Raznatovic, beter bekend als Arkan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 27kb)
De 'Madonna van Servië' heeft de dood van haar man, de drie jaar geleden vermoorde oorlogsmisdadiger Arkan, verwerkt. Ruim 80.000 nationalistische Serviërs woonden zaterdag in Belgrado het concert van Ceca Raznatovic bij. (Foto: REUTERS)
De show werd een grote aanhankelijkheidsbetuiging aan Arkan. Ceca is een zangeres, die al de bijnaam 'de Madonna van Servië' heeft gekregen. Haar optreden was doorspekt met smartlappen over Arkan, over de grote Servische natie en andere narcistische uitingen die zo uit het vaatje van Milosevic hadden kunnen komen.

Na ieder lied scandeerde het publiek 'Arkan, Arkan' en nationalistische leuzen. Aan het begin van haar optreden was Ceca helder over het doel van de show. "Ik zing hier vanavond voor mijn echtgenoot Zeljko, voor Belgrado, voor Servië." Om de boodschap extra gewicht te geven waren zoon Veljko (5) en dochter Anastasija (3) op het podium aanwezig.

Arkan werd tweeënhalf jaar geleden in een hotel in Belgrado vermoord. De daders werden gevonden en veroordeeld, maar het motief bleef onduidelijk. Vermoedelijk werd Arkan, die begin jaren tachtig nog uit de Bijlmer-bajes ontsnapte, geliquideerd omdat hij bereid was voor het VN-tribunaal te getuigen. Milosevic was toen nog president van Joegoslavië.

Arkan leidde in de jaren negentig de 'Tijgers', officieel een paramilitaire groep in de diverse oorlogen op de Balkan, maar feitelijk een bende huurmoordenaars. Milosevic maakte dankbaar gebruik van Arkans gave hele gebieden "etnisch te zuiveren".

Ceca weigerde zaterdag in te gaan op de rol van haar man in de oorlogen. "Mijn muziek heeft niets met politiek te maken. Politiek is het ergste dat dit land is overkomen." Zei zij. Maar ze genoot zichtbaar van alle gescandeerde nationalistische en 'Arkaneske'-leuzen na ieder lied dat zij kweelde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.