De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Islam nieuwe vijand
van Westerse wereld'

Van een onzer verslaggevers

   
 

ARNHEM - Tijdens een Europese bijeenkomst van de Turkse islamitische beweging Milli Görüs (Nationale Visie) zaterdag in het Gelredome te Arnhem, heeft de Turkse oud-premier en leider van de verboden Turkse Welzijnspartij, N. Erbakan felle kritiek geuit op het Westen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 35kb)
Veel hoofddoekjes en vlaggen zaterdag in het Gelredome op een bijeenkomst van Turkse nationalisten. (Foto: WFA HANS VAN OORT)
Voor een menigte van 20.000 aanhangers zei hij: "Na de val van de muur heeft het westen een nieuwe vijand gevonden in de islam. Dat is het nieuwe bestaansrecht van de NAVO".

Erbakan deed ook een oproep aan de Amerikaanse president Bush om zich meer bezig te houden met het creëren van vrede in de wereld "dan met het bedenken welk volgend islamitisch land hij wil bombarderen". Verder gaf Erbakan de aanwezigen mee dat ze weliswaar hier woonden, maar met hun hoofd en hart in hun land Turkije zijn. "En zo hoort het ook", zei hij. Milli Görüs heeft nauwe banden met de in Turkije verboden islamitische Welzijnspartij van Erbakan. Die heeft in Turkije een verbod gekregen op het bedrijven van politiek wegens fundamentalistische uitspraken.

Verbod

Duitsland houdt de activiteiten van Milli Görüs in de gaten en overweegt een verbod van de beweging. Ook in Nederland is kritiek op het nationalistische karakter van de organisatie, dat een integratie in de Nederlandse samenleving in de weg zou staan.

Van de zeventien Islamitische organisaties in Duitsland geldt Milli Görus als de grootste. Volgens Peter Frisch, hoofd van de centrale overheidsdienst die belast is met de bescherming van de grondwet, gaat het om een extremistische organisatie. In een interview met Die Welt omschreef hij MG als een groep die zich inkapselt en integratie mijdt. Er worden veel activiteiten georganiseerd van computercursussen tot sportevenementen, waarbij het centrale doel is te voorkomen dat hun jongeren contacten leggen met het 'verderfelijke' westen. Internationaal streeft MG naar de stichting van een streng islamitische staat, zo mogelijk op het grondgebied van Turkije. Omverwerping van de Turkse regering is dan ook een van de belangrijkste doelstellingen.

In 1998 werd de bijeenkomst in een overvolle Amsterdam ArenA met 40.000 mensen gehouden. In tegenstelling tot die manifestatie had de organisatie dit jaar vooraf geen enkele ruchtbaarheid gegeven aan de bijeenkomst, althans niet aan de media. Het is vooralsnog onduidelijk waarom een aankondiging achterwege is gelaten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.