De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Belgen varen wel bij conflictmodel

door Yoeri van den Busken

   
 

SHIZUOKA - Als je het echt niet meer weet en de verveling slaat toe, is er altijd nog het beproefde conflictmodel. Robert Waseige werd al naar de galg gedragen, de pers kreeg de schuld en spelers zwegen hooghartig. Maar toen was daar de cruciale overwinning op Rusland, waarmee de Rode Duivels zich alsnog achter Japan kwalificeerden voor de achtste finales (3-2). "Vandaag verdwijnt de kritiek als sneeuw voor de zon", wist Geert De Vlieger.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Belgisch doelman De Vlieger viert een feestje met Timmy Simons (l). (Foto: EPA)
Volgens een aantal loslippige, uiteraard anoniem gebleven internationals zonder persoonlijkheid zou Waseige grof zijn voor spelers, geen verstand van tactiek hebben en in slaap dommelen tijdens besprekingen van zijn assistent. De beklaagde deed de geruchten af als 'vulgaire leugens' en 'lachwekkend'. Aldus werd het bekende toneelstuk opgevoerd: één gemeenschappelijke vijand - de boze buitenwereld - en spelers die veilig in hun schulp kropen.

Gisteren werd die halfbakken boycot alweer opgeheven. Winst vergoedt immers veel. Ingewijden zeggen dat doelman De Vlieger zo'n onruststoker is. Zelf oordeelde hij juist hard over de dubieuze rol van de Belgische pers. "Misschien wilden sommige mensen wel erg graag dat wij morgen naar huis waren gegaan."

Dat vermeende negativisme is niet van gisteren, denkt de doelman van Willem II. "Wat wij hier proberen op te bouwen, heeft men geprobeerd af te breken. Journalisten leven kennelijk met meer problemen en spanningen dan voetballers. Er stonden enkele oude rekeningen open, dat was wel duidelijk. Maar intern is dit nooit een thema geweest. Deze overwinning, en vooral de manier waarop die tot stand kwam, geeft ons voor honderd procent gelijk. Tegen mensen die iets anders hebben beoogd, kan ik alleen maar zeggen: shame on you."

In 1986 zwol de kritiek eveneens aan vanwege het slechte voetbal. Een spectaculaire zege (4-3) op de toenmalige Sovjet-Unie zou het keerpunt zijn. Wellicht heeft dit al dan niet bestaande conflict dus een belangrijke rol gespeeld bij de herrijzenis in Shizuoka. Resoluut zegt De Vlieger echter: "Ik ga de pers toch zeker niet bedanken? Die verdienste van die mensen is 0,0 procent geweest. Wij zijn heel kalm gebleven en hebben deze affaire op een volwassen manier aangepakt; door er bewust geen aandacht aan te schenken en onnodige energie te verspillen."

De magnifieke vrije trap van Johan Walem (zevende minuut) gaf de Belgen een enorme impuls in het duel dat koste wat kost gewonnen moest worden. Doorslaggevend was het optreden van Wesley Sonck: topscorer, Voetballer van het Jaar, maar tevens een loonslaaf van het behoudende concept. Hij viel in, haalde koppend zijn gram (2-1) en strafte Rusland, dat zich na de gelijkmaker al in de volgende ronde waande.

Opnieuw was het pijnlijk om te zien hoe zulke puike spelers hun talent kunnen verkwanselen. Veel Russen zijn pure broodvoetballers geworden die verzadigd zijn, de passie hebben verloren en geen affiniteit meer hebben met de verloederde wereldmacht. De ploeg die ooit het oog streelde met een snelle vorm van schaakvoetbal, was niet vooruit te branden.

De vinger werd op de zere plek gelegd door een Moskoviet van achttien jaar. Dmitri Sichev viel vroeg in voor de geblesseerde Yuri Nikiforov. Hij maakte veel indruk met zijn technische kwaliteiten en gedrevenheid. Naast de kleurrijke Sichev trok vooral Dmitri Khokhlov (ex-PSV) wit weg. Zijn optreden was hemeltergend. Enerzijds een veeg teken, anderzijds een signaal dat Rusland nog een toekomst heeft.

Rusland - België 2-3 (0-1). 7. Walem 0-1, 52. Bestsjastnik 1-1, 78. Sonck 1-2, 82. Wilmots 1-3, 88. Sichev 2-3. Scheidsrechter: Nielsen (Den). Toeschouwers: 46.640. Gele kaart: Solomatin, Smertin, Aleinisjev, Sennikov (Rusland), Vanderhaeghe (België).

België: De Vlieger; Van Kerckhoven, Van Buyten, De Boeck (90. Van Meir) en Peters; Verheyen (78. Simons), Vanderhaeghe, Walem en Goor; Mpenza (69. Sonck) en Wilmots.

Rusland: Nigmatoellin; Kovtoen, Nikiforov (43. Sennikov) en Onopko; Solomatin, Smertin (34. Sichev), Karpin, Titov en Khokhlov (82. Kertsakov); Bestsjastnik en Aleinisjev.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.