De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vrees voor Joux Plane

door Raymond Kerckhoffs

   
 

GRENOBLE - Zijn gezicht vertoonde gelijkenissen met een citroen. De bittere smaak van de Joux Plane heeft Lance Armstrong nog steeds in zijn mond. Toen de Texaan gistermiddag na de door Frederic Guesdon gewonnen etappe vooruitkeek naar de koninginnerit van de Dauphiné Libéré naar Morzine, schudde hij onherroepelijk zijn hoofd. De col naar 1691 meter hoogte doet hem aan slechte tijden herinneren. Aan zijn enige echte inzinking sinds hij kankeroverwinnaar genoemd mag worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Frederic Guesdon. (Foto: EPA)
We schrijven de 18e juli 2000. De Tour-zege lijkt de ongenaakbare Armstrong niet meer te kunnen ontgaan. Totdat hij in de laatste bergrit op de Joux Plane ineens het zwart voor zijn ogen ziet. Vooraan zijn Richard Virenque en Roberto Heras in de aanval. Op de flanken van de Joux Plane probeert Armstrong demonstratief nogmaals bij zijn grootste concurrent Jan Ullrich weg te rijden. De Amerikaan pakt enkele honderden meters, maar ineens verdwijnt zijn soepele pedaaltred en begint het harken. Ullrich komt terug en passeert de geletruidrager in een flits. Uiteindelijk moet Armstrong 2'01 op Virenque toegeven en verspeelt hij 1'37 op Ullrich. De cowboy blijkt ineens ook maar eens mens te zijn.

"Jeetje, wat heb ik die dag afgezien", herinnerde Armstrong zich gisteren weer die beruchte 'jour noir'. "De Joux Plane is echt een van de meest moeilijke, misschien wel dé verschrikkelijkste beklimming die ik ken. Ik heb die dag grote fouten gemaakt door mijn krachten niet te doseren. Achteraf is dat een van de meest leerzame en waardevolle dagen van de laatste jaren geweest. Die fout zal ik nooit meer maken. Maar de Joux Plane zal ook nooit mijn hart veroveren. Tijdens het verkennen van de Alpen-etappes van de komende Tour waren we in Cluses in de buurt van de klim. Binnen de ploeg werd geroepen dat ik die klim nog maar eens op moest rijden. Absolutely not! Dat doe je echt niet voor je plezier. Ik zal nooit op vakantie gaan naar Morzine. Daarom heb ik ook enige vrees voor deze bergrit. Er zijn hele steile stukken in de Joux Plane. Dat maakt hem ideaal om aan te vallen."

In de 146 kilometer lange bergrit van vandaag moeten de renners de Saisies, Aravis, Colombière en Joux Plane beklimmen. Slechts zes kilometer in de etappe zijn vlak. De US Postal-formatie zal zeker meer serieuze aanvallen op de leiderspositie van Armstrong te verduren krijgen dan gisteren. Bovenal de hitte, er werd in Grenoble 35 graden Celcius in de schaduw gemeten, matte het peloton af. Al na tien kilometer ging Santiago Botero in de aanval. Uiteindelijk kreeg de Colombiaan, die woensdag de tijdrit won, twaalf renners mee, waarbij Laurent Jalabert. De Fransman was met 17 minuten achterstand de gevaarlijkste gegadigde in de groep, die van Armstrong beperkte vrijheid kreeg.

Op de boulevard Clémenceau in Grenoble sprintte Frederic Guesdon (in 1997 verrassend winnaar van Parijs-Roubaix) weer eens uit de anonimiteit. De derde ritzege voor Française des Jeux in deze Dauphiné. Een ploeg die vanaf vanavond officieel FDJ.com zal heten. Grootste teleurgestelde was Jalabert. Na zijn ritzege in Parijs-Nice werd 'Jaja' geveld door klierkoorts. Vervolgens ging hij twee keer hard onderuit in de Vierdaagse van Duinkerken en in de Midi Libre. In de laatstgenoemde etappekoers kreeg hij van het peloton de permissie om als eerste door zijn geboorteplaats Mazamet te rijden. In de afdaling naar het dorp kwam hij echter hard ten val, zodat hij uiteindelijk als laatste passeerde.

"Maar Jalabert is op de goede weg terug", constateerde CSC-ploegleider Johnny Weltz. Vorig jaar won Jalabert twee ritten en het bergklassement in de Tour na imponerende ontsnappingen. "Die strategie zal hij dit jaar weer volgen. Alleen kunnen we nu met Tyler Hamilton meer doelen nastreven. Na zijn tweede plaats in de Giro wil Hamilton een goed klassement in de Tour rijden. Zijn gebroken rechterschouder lijkt op tijd hersteld."

In de broeiende hitte keek Johan Bruyneel ook opgelucht. Voor de tweede achtereenvolgende dag maakte zijn ploeg een redelijk solide indruk. "Er waren voor de Dauphiné ook bij ons nogal wat twijfels over de sterkte van de ploeg", bevestigde de ploegleider van de US Postal-formatie van Armstrong. "Vooral omdat we in het duister moesten tasten over onze mogelijkheden. Dit is pas de eerste zware etappewedstrijd die we met Lance rijden. Enkel in de praktijk kun je daadwerkelijk de tactiek uitwerken, op tijdsverschillen inspelen en het tempo bepalen. De twijfels zijn aan het verdwijnen. Voor het eerst dit jaar kreeg het peloton vandaag te maken met extreme hitte. Dat is een enorme aanslag op het lichaam. In deze omstandigheden heeft de ploeg desondanks de hele dag het peloton geleid. Ook bergop handhaafden ze zich probleemloos vooraan op hun positie. Ik ben nu benieuwd hoe de ploeg standhoudt richting de Joux Plane, maar het ziet er weer goed uit voor de Tour."

Mario Aerts tekent volgende week een contract bij de Duitse Telekom-formatie voor volgend seizoen. De winnaar van de Waalse Pijl komt dit jaar voor Lotto uit. Een overgang van Oscar Sevilla van Kelme naar Telekom is definitief van de baan.

Grenoble. Dauphiné Libéré. Vijfde etappe, Digne - Grenoble: 1. Guesdon (Fra) 204 km in 5.07.59, 2. Botero (Col), 3. Laurent Jalabert (Fra), 4. Turpin (Fra), 5. Javie Vila (Spa), 6. Edaleine (Fra) 1.54, 7. Simon (Fra), 8. Nicolas Jalabert (Fra), 9. Morin (Fra), 10. Trentin (Ita) 1.56, 42. Tankink (Ned) 9.13, 72. Moerenhout.

Algemeen klassement: 1. Armstrong (VSt) 20.28.12, 2. Landis (VSt) 0.16, 3. Zubeldia (Spa) 1.12, 4. Mentsjov (Rus) 1.59, 5. Moreau (Fra) 2.18, 6. Sevilla (Spa) 2.57, 7. Kintana Zarate (Spa) 3.07, 8. Millar (GBr), 9. Garcia Casas (Spa) 3.15, 10. Kivilev (Kaz) 3.22, 56. Moerenhout 21.12, 84. Tankink 31.35.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.