De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  HIDDINK- REVOLUTIE IN KOREA
   
 

AMSTERDAM - De spectaculaire overwinning van het Zuid-Koreaanse voetbalelftal gisteren op Portugal (1-0) heeft 'onze' Guus Hiddink onsterfelijk gemaakt. Onder zijn bezielende leiding plaatste Zuid-Korea zich voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap.

Iets wat de Zuid-Koreanen vooraf voor onmogelijk hadden gehouden.

De populariteit van de nationale bondscoach van Zuid-Korea neemt grootse vormen aan. "Wat Hiddink in Korea teweeg brengt, lijkt op het Fortuyn-effect in Nederland", oordeelt Theo van Maaren, voorzitter van de Dutch Korean Trade Club die de relatie tussen beide landen wil bevorderen. "Hij heeft in het voetbal met de geldende machtsstructuur gebroken, net als Fortuyn met de geldende politiek brak."

In het strak hiërarchische Korea gold tot voor kort de regel dat oudere spelers altijd voorgaan op de jongere. Hiddink brak daar rigoureus mee en veroorzaakte daarmee veel opschudding. "De Koreanen zien nu dat het ook anders kan. Hij heeft hun de ogen geopend." Van Maaren denkt niet aan een revolutie, maar sluit niet uit dat het Hiddink-effect ook de politiek in beroering kan brengen.

"De prestatie van de voetbalcoach is nog uitzonderlijker", vervolgt hij, "Als je bedenkt dat hij de eerste buitenlander ooit is die het gemaakt heeft in dat land. Tot voor kort wantrouwden de Koreanen iedereen die van buiten kwam."

De ongekende populariteit van Koreaanse bondscoach straalt af op heel Nederland. Ons land was van oudsher al geliefd bij de Koreanen, maar kan nu helemaal niet meer stuk. "Als Nederland zulke goede coaches en voetballers voortbrengt, dan moet het wel een goed georganiseerd land zijn." Zo vat Van Maaren de redenering van de Koreanen samen.

De bewondering van het Aziatische volk voor Nederland zit diep en gaat ver terug in de geschiedenis. "Nederland is, net als Zuid-Korea, een klein land omringd door veel grotere staten. In het verleden liepen het machtige Rusland, China en Japan de Koreanen onder de voet. Wij bevonden ons in dezelfde situatie, maar hebben ons nooit laten kisten en zijn nu welvarend. Dat vinden ze een mooi voorbeeld van hoe het bij hen zou moeten."

Ook ons poldermodel oogst veel bewondering.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.