De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN loopt op eieren bij introductie van i-mode

door Adriaan Janszen

   
 

TOKIO - Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking is in het bezit van een mobiele telefoon. Die wordt nu vooral gebruikt om te bellen om of korte tekstberichten (sms'jes) te versturen. Als het aan KPN ligt, gaat dat snel veranderen. Twee maanden geleden lanceerde het concern i-mode, een in Japan ontwikkelde mobiele internettechnologie die in het land van de Rijzende Zon tot een ware internetgekte heeft geleid met meer dan 33 miljoen gebruikers. Sinds de introductie bleef de teller in Nederland steken op 11.000 abonnementen. In de zwaar gehavende telecomwereld houdt men de adem in. I-mode mág niet mislukken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
I-mode via het umts-netwerk blijkt in Japan storinggevoelig. (Foto: EPA)
Kinderziektes zijn voor KPN een nachtmerrie. Met het falen van wap, zeg maar de primitieve voorloper van i-mode, nog vers in het geheugen doet men er alles aan om teleurstellingen bij klanten te voorkomen. "We hebben mede daarom besloten voor een voorzichtige marktbenadering", stelt Mark de Jong, bestuurslid van KPN Mobile. Elfduizend gebruikers is dan ook geen spectaculair aantal. "Al onze aandacht ging de afgelopen tijd vooral naar de goede werking van i-mode."

"Sinds kort richten we ons meer op het massapubliek. Maar ook dat doen we nog voorzichtig. Het is nu eenmaal een product dat je moeilijk in een reclamespotje volledig tot zijn recht kan laten komen", meent De Jong. "Je moet het gewoon zelf zien en beleven. Veel beter is de mond-tot-mondreclame."

In de rij stonden ze bij KPN. De Europese telecomaanbieders die ook wel eens precies wilden weten wat het door de Japanse NTT DoCoMo ontwikkelde i-mode was. "Dat werd ons op een gegeven moment te dol. Uit Israël, Zuid-, Noord-, Oost- en West-Europa kwamen ze. We zaten daardoor dagelijks de pr te bedrijven voor onze Japanse partner. Daarom besloten we ze maar door te verwijzen naar Japan. Als dat tot een licentie leidde, dan waren ze bij ons van harte welkom om te kijken of we kennis kunnen uitwisselen of kunnen samenwerken." De Jong bracht deze week een bezoek aan Japan en sprak daar met onder meer de ontwikkelaars van i-mode, contentproviders, de producent van mobieltjes NEC en een busbedrijf dat zijn klanten via de mobiele telefoon informeert hoe laat de bus komt. De Jong is ervan overtuigd dat i-mode het ook in Europa helemaal gaat maken. Of het nu is om beltoontjes te downloaden, e-mail te verzenden of plaatjes te versturen.

Voor Duitsland, Nederland en België heeft zijn onderneming van de Japanners het alleenrecht gekregen voor 10 jaar. In Duitsland werd in maart het spits afgebeten door dochterbedrijf E-Plus, een maand later gevolgd door KPN Mobile. Eind van de zomer volgt het Belgische Base (tot voor kort KPN Orange genaamd). In die drie landen denkt KPN volgend jaar in totaal 1 miljoen klanten voor deze vorm van mobiel internet te hebben. In Engeland wordt nog gestudeerd op een mogelijke introductie, in Frankrijk echter is aan Bouygues Telecom al door de Japanners een licentie verstrekt. Daar moet men vanaf april 2003 de mogelijkheid hebben om via de nieuwe technologie mobiel te internetten.

I-mode is in Europa nu nog relatief langzaam doordat van gprs gebruik wordt gemaakt, een technologie waarbij men altijd een open verbinding heeft met het netwerk. Vanaf volgend jaar moet dat sneller kunnen als de nieuwe, miljardenverslindende umts-netten worden opgestart. Of dat echter ook meteen al zo zal zijn is de vraag, want ook in Japan, waar umts onder de naam Foma inmiddels is gestart, kampt men nog steeds met kinderziektes als regelmatig verbroken verbindingen. Met het wap-avontuur vers in het geheugen gaat KPN daarom behoedzaam te werk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.