De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ouders kiezen voor
aparte babynaam

   
 

AMSTERDAM - "Dit is nou onze Napoleon", zegt een trotse moeder Annette de Kort uit Amsterdam. De opmerkelijke naam voor het pasgeboren ventje werd bedacht door vader Rob van Assen. "Ik moest er zelf ook wel aan wennen", bekent Annette (32). "Mensen vinden het óf leuk, óf helemaal niks. We krijgen opmerkingen genoeg: Hoe kom je erbij? Wie doet dat nou? Anderen schieten in de lach: Slaapt-ie soms met zijn hand in zijn pyjama? Maar wij vinden het een prachtnaam."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Napoleon van Assen kijkt een beetje somber. (Foto: De Telegraaf)
"Napoleon heeft iets guitigs", meldt vader Robert, docent Nederlands. "Ik kwam die naam tegen in een Engelse krant. Hij is genoemd naar een Engelse wetenschapper en niet naar Bonaparte. Voor ons heeft Napoleon geen enkele associatie met die beruchte Franse veldheer, want dat was geen lieverdje. Ik maakte me zorgen of hij geaccepteerd zou worden bij de aangifte. Maar ook dat bleek geen punt."

Volgens een zegsman van het Amsterdamse Bevolkingsregister wordt een naam alleen geweigerd als de ambtenaar die ongepast acht: "Schuttingwoorden zullen we nooit accepteren. En 'stoel' of zo kan ook niet. Napoleon ligt natuurlijk historisch gevoelig maar dat is geen argument om hem niet te accepteren. Er zijn er ook die hun zoontje Adolf noemen."

Uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waar de aanvragen voor kinderbijslag worden bijgehouden, blijkt dat er sinds 1975 slechts vier andere Nederlandse ouders hun kind Napoleon hebben gedoopt. Wel komen er duidelijk steeds meer aparte namen voor in de gegevens van de SVB. Zon, maan en sterren, edelstenen, bloemen, vogels, bekende artiesten, schrijvers, schilders, plaats- en landennamen, alles blijkt de ouders te kunnen inspireren. Zoals Qukii (Koekie) Palermo, Passie, Pi-air (naar Van Hooijdonk), Dynamite, Jihad, Koh-i-noor (beroemde diamant), Azalea, Bingo, Dior, Hosanna, Fanta, Salami, Spijker, Silan en Sunil, om er slechts een paar te noemen.

Bij de 'gewone' namen is Sanne op dit moment het populairst voor meisjes, gevolgd door Lisa, Anne, Fleur en Anna. De topvijf van jongens wordt landelijk aangevoerd door Thomas, gevolgd door Daan, Tim, Lars en Rick. Als Amsterdammertje heeft Napoleon de meeste kans straks een Mohammed in de klas te krijgen: die naam is in de hoofdstad het meest gebruikt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.