De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politici willen moskee
van extremisten sluiten

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat extremistische imams keihard moeten worden aangepakt. Als het aan de VVD, LPF en D66 ligt, gaan de moskeeën van deze geestelijk leiders desnoods tijdelijk op slot, mocht blijken dat de betrokken imams in strijd met de wet hebben gehandeld.

Het CDA vindt uitzetting van de imams en het sluiten van de moskeeën vooralsnog te ver gaan, maar pleit wel voor juridisch aanpakken. "Laten we kijken of strafrechtelijke vervolging mogelijk is'', aldus CDA-leider Balkenende.

De VVD en de LPF vinden bovendien dat imams het land moeten worden uitgezet als zij zouden worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld.

Ticket

"Als een imam in strijd handelt met de wet, dan kan hij wat ons betreft een ticket krijgen naar Syrië of Saoedi-Arabië. Het overgrote deel van de moslimgemeenschap zal hun gedrag ook niet goedkeuren'', aldus LPF-fractievoorzitter Herben. CDA-leider Balkenende echter vindt dat uitzetten niets oplost omdat de imams dan elders hun schadelijke werk voortzetten.

In hun preken riepen vijf imams van moskeeën in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Tilburg hun toehoorders onder meer op om "vijanden van de islam te vernietigen'' en "zelfmoordcommando's te verheerlijken". Volgens VVD-Kamerlid Rijpstra komt het integratieproces door deze uitlatingen zwaar onder druk te staan.

Het college van procureurs-generaal heeft justitie in Amsterdam gisteren opgedragen een landelijk onderzoek in te stellen naar de gewraakte toespraken. Daarbij wordt eerst bekeken of er sprake is van strafbare feiten zoals discriminatoire belediging, aanzetten tot haat, geweld en discriminatie, opruiing tegen het openbaar gezag of belediging van bevriende staatshoofden (de Amerikaanse president Bush en de Israëlische premier Sjaron, met wie volgens de extremistische imams moet worden 'afgerekend').

Omdat een soortgelijke strafzaak tegen de Rotterdamse imam El Moumni op een compleet debacle uitdraaide, heerst weinig vertrouwen in een justitiële aanpak. El Moumni, die homoseksuelen in zijn preken als "schepsels lager dan honden en varkens" neerzette, werd onlangs vrijgesproken omdat de uitlatingen in het kader van godsdienstvrijheid zouden zijn gedaan.

Voorzitter Naftaniel van het joods centrum voor informatie en documentatie (CIDI) ziet meer in harde, speciale maatregelen zoals D66 en VVD die gisteren voorstelden. "Sluiting van een moskee tot een imam ophoudt om haat te prediken lijkt mij een probate aanpak. Ik zou er ook voor willen pleiten, en dat is een verregaande maatregel, om radicale imams zonder permanente verblijfsvergunning uit te zetten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.