De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  CMG op achterstand gezet
in markt van mms-berichten

   
 

AMSTERDAM - Automatiseringsbedrijf CMG is in de Europese markt voor mms, de opvolger van sms, ingehaald door multinationals als Ericsson en Nokia. CMG lijkt het slachtoffer te worden van ordinaire prijsconcurrentie, aldus analisten. Zo geeft Ericsson servers voor het verkeer van mms-berichten gratis weg bij een bestelling van een flink aantal telefoontoestellen. Ook Nokia doet aan soortgelijke bundelverkoop.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 16kb)
Ericsson pakt marktaandeel met agressief verkoopbeleid. (Foto: EPA)
Mms staat voor: multimedia messaging service. Het is de opvolger van sms (short messaging service). Op die markt is CMG Europees marktleider. Met sms kunnen alleen korte teksten worden verzonden. Mms is een stuk uitgebreider. Daarmee kunnen ook plaatjes en geluiden worden verstuurd. In de mobiele telefoons die geschikt zijn voor mms zit een ingebouwde lens. De afbeeldingen die daarmee worden gemaakt kunnen als mms-bericht worden verzonden.

Zowel bij telecombedrijven als bij producenten van telefoontoestellen zijn de verwachtingen voor mms hooggespannen. Analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve) verwacht dat het succesverhaal van mms volgend jaar een aanvang zal nemen. "In 2004 zullen dan hoge volumes gerealiseerd kunnen worden", schat hij in. "Vooral jongeren zullen het interessant vinden", zegt zijn collega Frank Hermelink (Dexia Securities).

Net als op de sms-markt, probeert CMG ook op de mms-markt een rol van betekenis te verwerven. Maar er loeren flink wat kapers op de kust. In tegenstelling tot de markt voor de verhandeling van sms-berichten is er uit het bedrijfsleven veel meer belangstelling om een deuntje mee te spelen op de mms-markt. In die concurrentiestrijd voeren Nokia en Ericsson het peloton aan.

Door de felle concurrentie zal het voor CMG moeilijker worden om marktaandeel te pakken, voorspelt Hermelink.

Naast de sterke concurrentie werkt de lage investeringsbereidheid van telefoonbedrijven negatief voor CMG. Die trekt nog steeds niet aan. "Op korte termijn zijn er dus veel risico's. Het zal daarom moeilijk worden om geld te verdienen met mms", voorspelt de Stroeve-analist.

Door de agressieve verkoopmethoden van Ericsson, ziet CMG een aantal interessante deals aan zich voorbijgaan. Zo moest het de Zweden voor laten gaan in een miljoenendeal met het Britse Vodafone. Daardoor werd Ericsson in één klap marktleider.

De tegenslag komt uiterst ongelegen voor CMG. De divisie Wireless Data Solutions (WDS), waaronder de messaging-activiteiten vallen, zou de komende jaren een melkkoe moeten worden om de teleurstellende resultaten uit de ingestorte ict-markt te compenseren. De omzet uit ict-activiteiten zal in de eerste helft van dit jaar dalen. CMG zegt nog geen zicht te hebben op de ontwikkelingen voor de tweede helft van dit jaar.

De omzet van de WDS-divisie zal over de eerste zes maanden van dit jaar wél hoger uitkomen. Maar die groei zal lager zijn dan in januari nog werd voorzien. CMG haalt dit jaar naar verwachting zo'n 15% van zijn totale omzet uit WDS.

Een CMG-woordvoerder erkent dat de verkooppraktijken van Ericsson en Nokia het lastig maken voor de Brits-Nederlandse automatiseerder. "Wij zullen moeten proberen om slimmer te zijn. We gokken erop dat er een aantal afvallers is. Daarnaast hopen wij te profiteren van onze technologische voorsprong."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.