De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vandaag climax in strijd
om KPNQwest-netwerk

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De strijd om het in de lucht houden van het pan-Europese glasvezelnetwerk van het failliete KPNQwest beleeft vandaag een climax. Rond het middaguur beslissen de curatoren of het nog enkele weken blijf draaien of dat de stekker er onmiddellijk uitgaat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De curatoren beslissen vandaag of het netwerk van KPNQwest nog enkele weken in de lucht blijft. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
Aanvankelijk was het de bedoeling dat de curatoren gisteravond om zes uur de knoop al zouden doorhakken. "Maar we zijn nog niet klaar", legde curator Jan van Apeldoorn uit. "Daarom hebben we de deadline verschoven."

Van Apeldoorn en zijn collega Eddy Meijer eisen dat de afnemers van KPNQwest vóór vanmiddag hun openstaande rekeningen hebben betaald. Als alle klanten daaraan voldoen, kan het netwerk nog enige tijd blijven doordraaien. In die tijd kunnen bedrijven die nog gebruik maken van het KPNQwest-net zonder grote problemen overstappen op een andere aanbieder.

De deadline van 12.00 uur vanmiddag is heilig voor de curatoren. "We beginnen niet aan onze klus als er te weinig geld is. Die deadline is keihard", zei Meijer gisteravond daarover. "Als het beloofde geld er niet is, dan trekken we de stekker eruit. Op dit moment hebben we gewoonweg veel te weinig geld binnengekregen om het netwerk van KPNQwest vier weken draaiende te houden."

Meijer is niettemin hoopvol dat de klanten van KPNQwest, waaronder veel multinationals, op tijd over de brug komen. De meesten zouden hun medewerking hebben toegezegd. "Maar enig cynisme is ons curatoren niet vreemd. We willen het geld daarom eerst op de bank hebben. Dan geloven we het pas."

KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer heeft gisteren tijdens een bijeenkomst van zakenbank Merrill Lynch in Londen verklaard dat het telecomconcern bereid is zijn financiële verplichtingen aan KPNQwest te voldoen, als daarmee het netwerk in de lucht kan blijven. Scheepbouwer bestrijdt berichten dat KPN nog €23 miljoen zou moeten betalen aan het dochterbedrijf. De KPN-baas, die bevestigde belangstelling te hebben voor delen van het KPNQwest-netwerk, houdt het op "een paar miljoen".

Gisteravond hebben de curatoren met diverse partijen koortsachtig overleg gevoerd in een poging het datanetwerk draaiende te houden. Als het noodplan van Meijer en Van Apeldoorn slaagt, krijgen ze meer tijd om één of meerdere kopers te vinden voor de boedel van het failliete bedrijf. "In een week of vier zou dat zijn beslag moeten kunnen krijgen", voorspelde Meijer.

"Mocht ons plan niet lukken, dan helpen we de klanten van KPNQwest aan andere leveranciers", ging de curator verder. "Overigens zijn de effecten van zo'n afsluiting niet zo groot als enkele weken geleden. Bij uitval van het net, kunnen we gewoon blijven e-mailen."

UPC heeft KPNQwest inmiddels verruild voor andere leveranciers. De kabelaar waarschuwt desondanks dat abonnees van internetdochter Chello de komende weken een langzamere verbinding dan normaal kunnen hebben.

Volgens bronnen rond KPNQwest zou de boekhouding van het bedrijf een chaos zijn. Meijer houdt zich hierover echter voorlopig op de vlakte. "We hopen ons hier de komende maanden over te buigen", zei hij. "Wel is duidelijk dat KPNQwest een buitensporig ingewikkeld en niet makkelijk toegankelijk boekhoudkundig systeem kende."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.