De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Heineken sleept partner
Quilmes voor de rechter

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken sleept zijn Argentijnse partner Quilmes International (Quinsa) en haar moedervennootschap Beverage Associates Corp (BAC) voor de rechter. Heineken (15%) en Quilmes (85%) hebben sinds 1984 de joint venture Quilmes International Bermuda (QIB) die onder meer de licentie heeft voor de productie en distributie van Heinekenbier in Argentinië.

Heineken was in de race om het belang in Quilmes te vergroten, maar de Braziliaanse bierbrouwer Ambev was de Nederlandse brouwer voor en kocht op 1 mei jongstleden voor $600 miljoen een belang van 36%.

"In onze overeenkomst met Quilmes is het recht op 'first refusal' opgenomen. Dat geeft ons het recht dat we bij een voorgestelde transactie door een buitenstaander dezelfde aanbieding krijgen van Quilmes", aldus een woordvoerster van Heineken. "Dat is in dit geval niet gebeurd."

Heineken is bovendien tegen de plannen van Ambev om zijn biermerken en brouwerijen in Argentinië, Paraguay, Uruguay en Bolivia in te brengen in Quinsa vanwege de concurrerende belangen van de gezamenlijke onderneming QIB.

Naast het kort geding dat aanstaande vrijdag dient in Luxemburg, waar Quinsa is gevestigd, heeft Heineken een arbitragezaak tegen zijn partner aangespannen bij de handelskamer van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs.

Heineken hoopt vrijdag voorlopige voorzieningen binnen te halen om de transactie tussen Quinsa en Ambev tegen te houden. Het belangrijkste knelpunt voor Heineken is dat de overeenkomst met Ambev niet aan de Amsterdammers is voorgelegd.

Heineken verwacht dat de internationale handelskamer over twee maanden de voorbereidingen voor de arbitragezaak heeft afgerond. "Daarna kan het een jaar of twee gaan duren voor er een uitspraak volgt," aldus de woordvoerster van Heineken. De rechtbank in Luxemburg kan de verkoop volgens Heineken drie maanden opschorten.

Dat Heineken de lange procedure in gang zet, geeft het belang aan van de banden met Quilmes. "We hebben geen andere manier om binnen te komen op de Latijns-Amerikaanse biermarkt", benadrukt de Heineken-zegsvrouw. "Het is veel moeite, maar voor een groot belang."

Heineken heeft in korte tijd twee maal de boot gemist in Latijns-Amerika. Voordat Quilmes met Ambev in zee ging, kaapte het Canadese Molson de brouwerij Kaiser voor de neus van Heineken weg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.