De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Textielbranche voorziet
opnieuw slecht boekjaar

   
 

VEENENDAAL - De Nederlandse textielindustrie maakt moeizame tijden door. Na een "minder voorspoedig" 2001, trekt de markt dit jaar nog steeds niet aan. Naar verwachting zullen de resultaten van de sector over 2002 zelfs slechter zijn dan in het voorgaande jaar. De al krimpende werkgelegenheid zal eveneens verder afnemen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 32kb)
De neergang van onder meer Texoprint bezorgde 2002 een valse start. (Foto: De Telegraaf)
Dit signaleert de Vereniging Textielindustrie Nederland (VTN) op basis van een quick scan, die vorige maand onder de ruim 70 leden is gehouden. "De markt voor technisch textiel begint heel voorzichtig aan te trekken, maar verder gaat het geen snaar beter", zegt VTN-secretaris C. Lodiers, die nu, aan het eind van het tweede kwartaal, voor de sector als geheel een stabilisatie ziet.

De textielsector zit, net als veel andere industrieën, al bijna een jaar in een forse dip. De stagnatie van de economische groei leidde in de branche tot prijserosie, waardoor de marges onder druk zijn komen te staan. "Iedereen hing het wel op aan de ramp van 11 september, maar de dalende lijn werd in het voorjaar van 2001 al ingezet", aldus de secretaris. Hij constateert dat die moeilijke marktomstandigheden zich in het eerste kwartaal van dit jaar nog steeds aandienden.

De conjuncturele tegenwind heeft in de afgelopen maanden dan ook slachtoffers geëist. Dit jaar gingen onder meer Textielgroep Twenthe en Texoprint ten onder. Hoewel de meeste textielgroepdochters onder een andere eigenaar alsnog levensvatbaar bleken, gebeurde dit doorgaans in afgeslankte vorm. De werkgelegenheid werd zodoende minder.

Ook vorig jaar nam de werkgelegenheid in de sector af, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de VTN, dat is ontstaan uit een samengaan van Textielvereniging KRL en de Nederlandse Vereniging van Werkgevers in de Textielindustrie (NVWT). In 2001 bedroeg de neergang ruim 3%.

Vooral de textieldrukkerijen hebben het zwaar - "de gangbare cyclus heeft zich sinds 1992 niet meer hersteld", aldus Lodiers - maar ook kledingtextiel maakt moeilijke tijden door. Dat is overigens een Europees probleem, stelt de VTN. Een onderzoek in acht Europese landen leerde onlangs dat vorig jaar 10% van de kleding- en interieurtextielfabrikanten ermee is gestopt.

In Nederland draaiden de textielbedrijven over 2001 gezamenlijk een omzet van €903 miljoen, fractioneel hoger dan de €899 miljoen uit het jaar daarvoor. De minieme omzetgroei was te danken aan prijsverhogingen; het productievolume daalde gemiddeld genomen met zo'n 3%. De technisch textielbedrijven (met spelers als Ten Cate en Gamma Holding) lieten wel een reële omzetgroei zien van 1,8% tot €317 miljoen. Ook de investeringen in deze nichemarkt namen het meest toe: met ruim 45% tot €18,5 miljoen. De totale investeringen voor de textielsector klommen met 17% tot €51,3 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.