De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nauwelijks beweging AEX
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs kwam gisteren door een gebrek aan nieuws, met geringe omzetten maar nauwelijks van zijn plaats. De start van de handel op Wall Street veranderde niets aan de apathie; ook de beurs van New York was in de eerste handelsuren bijna niet in beweging te krijgen. "De voetbalwedstrijden van het afgelopen weekend waren het belangrijkste onderwerp van gesprek", stelt een Amsterdamse handelaar schamper. "Maar de koersen zijn in elk geval niet verder afgegleden. Gezien de onzekerheid in de markt is dat positief." Hij denkt dat het dieptepunt nog niet bereikt is. "Het kan nog een lange week worden."

De toonaangevende AEX-index sloot uiteindelijk met een miniem verlies van 0,02% op 454,03. De Midkap won 0,83% op 488,04.

Vorige week verloor de AEX ruim 6%. Dat was het grootste weekverlies sinds de dip na de aanslagen in Amerika van 11 september. SNS Securities vindt dat niet te rijmen met de signalen uit de VS dat de weg naar economisch herstel is ingeslagen. Volgens het effectenhuis moet de reden van de voortdurende koersdalingen gezocht worden in het sentiment. Beleggers hebben een blinde vlek voor het positieve macronieuws uit de Verenigde Staten en focussen vooral op negatieve berichten.

Het is zo langzamerhand het bekende liedje: beleggers zijn terughoudend door de politieke spanningen in de wereld en de achterdocht die is ontstaan over winstcijfers van bedrijven sinds het faillissement van Enron. Ook de duur van de neergang van de beurzen speelt een rol, aldus SNS Securities.Zo lang als het twee jaar geleden, toen de neergang op de beurzen inzette, duurde totdat beleggers het lieten afweten, zo lang duurt het nu voordat men weer durft terug te keren. Vooralsnog durft men in de positieve berichten geen structurele tekenen van herstel te zien.

Van de hoofdfondsen deden de technologiefondsen het over het algemeen beter dan de traditionele waarden. Bovenaan de lijst prijkten onder meer KPN (+2,55% op €4,42), en CMG (+1,52% op €2,01). De grootste daler was Getronics, dat 1,77% moest inleveren op €2,22.

Het sentiment bij de middelgrote fondsen was iets beter. Positieve uitschieter was Amstelland, dat 3,7% pakte op €6,70. Volker Wessels Stevin schaarde zich ook onder de winnaars en won 3,34% op €27,20. Onderaan bungelde Versatel, dat ruim 3,5% verloor op €0,27.

Philips sloot 1,57% hoger op €29,05. Effectenbank Stroeve heeft het advies voor het elektronicaconcern verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Volgens de zakenbank heeft het aandeel voor een lange termijnbelegger een aantrekkelijk waarderingsniveau bereikt. De getaxeerde koers/winstverhouding voor 2003 is 14; het koersdoel handhaaft Stroeve op €38.

Het nieuws dat de Verenigde Staten het Brits/Nederlandse concern Corus voor een beperkt deel van de staalproductie zullen ontzien voor de extra invoerheffingen, werd niet erg enthousiast ontvangen. In het begin van de handelsdag was Corus een van de sterkere dalers in de AMX. De Europese Commissie laat het er echter niet bij zitten en broedt op een tegenaanval. Inmiddels heeft de EC ook het groene licht gekregen van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken om tegenmaatregelen te treffen. Corus stond bijna de hele dag op verlies maar sloot uiteindelijk toch 0,73% hoger op €1,38.

Chemieconcern Akzo Nobel (+1,99% op €46,66) heeft ambitieuze groeiplannen voor de verven- en lakkendivisie. Binnen vijf jaar moet de omzet zijn verdubbeld naar ongeveer €12 miljard, zo zei bestuurslid Rudy van der Meer tegen persbureau Bloomberg. Om dat te realiseren zal het chemieconcern uit Arnhem op zoek moeten naar overnamekandidaten. Analisten vrezen dat Akzo in die zoektocht de mededingingsautoriteiten op zijn weg zal treffen. Het concern is nu al wereldwijd de grootste vervenproducent.

Technische dienstverlener Imtech heeft een opdracht binnengesleept van de Duitse projectontwikkelaar Strabag en het Deutsche Immobielen Fonds er waarde van €16 miljoen. Het bedrijf gaat voor dat geld de technische infrastructuur realiseren in een nieuw te bouwen zakencentrum in Berlijn. Imtech sloot 0,92% hoger op €22.

Ook PinkRoccade ontving een order. Uitgeverij PCM besteed de komende twee jaar het beheer van de internetkranten uit.

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.