De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nieuw kabinet komt
met vrijstelling ozb

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Alle eigenaren en huurders van huizen krijgen in de nieuwe kabinetsperiode waarschijnlijk een forse vrijstelling voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Mogelijk gaat een dergelijke vrijstelling ook gelden voor ondernemers die een eigen bedrijfspand hebben.

Daar koersen de naderende coalitiepartners CDA, LPF en VVD op aan. Tegelijkertijd verdwijnt de gemeentelijke kwijtschelding die bijstandtrekkers vaak hebben voor de ozb.

Het plan van de VVD om de ozb helemaal af te schaffen, stuitte op grote bezwaren van CDA en LPF die de meer dan 2 miljard euro die hiervoor nodig is een veel te hoog bedrag vinden. Vandaar dat er nu een compromis in de maak is.

Daarnaast wil CDA-leider Balkenende dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost worden vrijgesteld van het eigenwoningforfait. In ruil is de partij bereid in te binden op het punt van de nieuwe zorgkortingen en kinderkortingen in het fiscale stelsel, die VVD-onderhandelaar Zalm niet ziet zitten.

Korting

Voor de ozb-vrijstelling circuleren tijdens de informatie-onderhandelingen tussen CDA, LPF en VVD twee mogelijkheden. De ene variant is dat een deel van de woonwaarde, bijvoorbeeld 100.000 euro, kan worden vrijgesteld van ozb. Eigenaren en huurders betalen dan pas ozb over het gedeelte boven de 100.000 euro.

De andere variant is dat iedere bewoner jaarlijks een netto korting van 100 euro ontvangt op zijn ozb-aanslag.

Elk van deze varianten kost naar schatting zo'n 1 tot 1,5 miljard euro. Daar staat tegenover dat de 'Zalm-snip', die huishoudens de laatste jaren ontvingen als gedeeltelijke compensatie voor hun almaar stijgende lokale lasten, verdwijnt.

De VVD gaat vooral akkoord met het compromis omdat hierdoor de zogeheten 'armoedeval' voor een flink deel verdwijnt. Bijstandtrekkers hoeven in verband met hun lage inkomen nu vaak geen ozb te betalen omdat de gemeente kwijtschelding verleent. Maar gaan deze bijstandtrekkers aan het werk en krijgen zij een salaris, dan vervalt de kwijtschelding, waardoor zij er netto niet op vooruit of zelfs op achteruit gaan. Het schrappen van de kwijtschelding is dus een forse stimulans om bijstandtrekkers werk te laten zoeken, aldus de liberalen.

Totaal moet er door het nieuwe kabinet zo'n 9 tot 10 miljard euro worden bezuinigd, zo hebben de onderhandelaars afgesproken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.